Anders Mähl är ordförande i Tumba Southern Streeters. Foto: TT

Södertäljeraggare försvarar sin sydstatsflagga

Uppdaterad
Publicerad

Står sydstatsflaggan för förtryck eller frihet? Under våren har den satt känslor i brand i USA och nu hettar det till också kring svenska raggares flaggviftande.

Så sent som i fredags halades sydstatsflaggan i delstaten South Carolina i USA efter het debatt om flaggans symbolvärde och dess koppling till slaveriet. I Sverige har diskussionen inte varit så intensiv, men i samband med bilträffen Power Big Meet i Västerås restes krav på att raggarna ska sluta använda sydstatsflaggan.

Men för raggarna symboliserar den frihet mot överheten, inte rasism. Sydstatsflaggan är en markering mot ”Stockholms eviga förtryck” och landbygdens kamp mot storstaden, skrev raggaren Hubert Karlsson på SVT opinion.

En rebellisk symbol

Anders Mähl, ordförande för klubben Tumba Southern Streeters i Södertälje, förklarar raggarnas förkärlek för flaggan. Precis som sydstaterna gjorde uppror mot nordstaternas överhet i USA, så vill raggarna visa att de gör som de vill.

– Vi är inga rasistiska bondtölpar. För oss är sydstatsflaggan en rebellisk symbol för att vi slår oss fria mot normen i samhället och överheten här. Den musik vi lyssnar på och vår bilkultur kommer från den amerikanska södern och då är flaggan en passande symbol för oss, säger Anders Mähl.

Missbruk av historien

Historieprofessorn Dick Harrison påpekar att sydstatsflaggan inte användes av sydstaterna i sig utan av enskilda arméer under amerikanska inbördeskriget. Först under 1900-talet blev den populär av nostalgiska och patriotiska skäl och under andra världskriget använde en del amerikanska regementen från sydstaterna flaggan. Den har också funnits med i flera delstaters flaggor.

Under senare årtionden har grupper i USA som idealiserar den gamla amerikanska södern gjort sydstatsflaggan till sin.

– De vet inte hur det såg ut då, men de ser tillbaka på tiden före slaveriets avskaffande med ett politiskt och nostalgiskt skimmer. Då blir flaggan en rasistisk symbol som står för vit överhöghet. Det är ett missbruk av historien, säger Dick Harrison.

Han jämför sydstatsflaggans öde med hakkorsets och påminner om svenska högerextremisters försök att lägga beslag på symboler, som den svenska flaggan.

Sydstatsflaggan

Efter att massmördaren Dylann Roof poserat med sydstatsflaggan och förklarat sin vilja att starta ett raskrig, har det stormat kring flaggan. Delstaten South Carolina har bestämt sig för att ta ner den från offentliga byggnader och flera amerikanska företag har valt att plocka bort den från sitt sortiment.

En del amerikaner ser sydstatsflaggan som en symbol mot överstatlig inblandning och ett sätt att minnas dem som stupade i inbördeskriget. Men den användes också för att markera mot medborgarrättsrörelsen under 1960-talet.

Det amerikanska inbördeskriget utbrott berodde till stor del på frågan om slaveri. I sydstaterna ansågs slaveriet nödvändigt för att bevara den ekonomiskt viktiga bomullsodlingen medan nordstaterna ville avskaffa slaveriet.

Källa: TT, NE och Uppsala Universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.