Kommunen har som mål att inventera alla de 15 gamla soptipparna, eller deponiområden som de också kallas, senast 2020. Nu har de börjat gräva i bland annat den ungefär tolv hektar stora tippen vid Hall och har hittills grävt ett 40-tal hål.
– Vi har grävt upp massor av plast, metall och glas. Till exempel har vi hittat den där rigelloflaskan som skulle vara så miljövänlig, ett 100-tal nylonstrumpor och batterier. Och allt ser nästan lika ”fint” ut som när det slängdes på 70-talet, berättar Patrik Nilsson, uppdragsledare.
Farliga ämnen kan finnas i marken
Orsaken till att inventeringarna görs är för att utreda vilka ämnen som kan ha spridit sig till grundvattnet och i jorden, så att de i så fall kan saneras.
– Vi vill visa att vi nu måste betala för att avfallshanteringen inte var optimal för 50 år sedan, säger Patrik Nilsson.
Åtgärderna kommer att finansieras med skattemedel, och kostnaderna kan bli variera stort beroende på vilka ämnen som eventuellt finns i marken.
Vilka ämnen är det som kan finnas?
– I och med att det finns gamla bildelar kan det säkert finnas olja, och sen kan det också finnas farliga tungmetaller, ämnen från plaster i den mån det brutits ner och så vidare.