en äldre kvinna i glasögon sitter i gammal veteranbil med röd läderklädsel och ler litegrann

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i den gamla veteranbilen när Maud Claesson fick sig en tur. ”Det här kommer jag drömma om inatt” säger hon. Foto: Johanna Talamo/SVT

Södertäljeseniorer åker på fartfylld raggarrunda: ”Det här kommer jag drömma om”

Publicerad

Under sommaren har omkring 400 seniorer i Södertälje rest tillbaka till en tid med 50-tals musik och snygga vrålåk. På Kultur 365:s raggarrunda erbjöds biltur genom stan och en nostalgisk show.

– Det känns spännande, säger pensionären Britt.

Social gemenskap och meningsfullhet i vardagen är några viktiga faktorer för att främja välbefinnande. Folkhälsomyndigheten har just nu i uppdrag att kartlägga äldres psykiska hälsa och ohälsa eftersom målgruppen har högst uttag av antidepressiva och lugnande läkemedel.

Lust att ta sig upp

I snart 20 år har Kultur 365 i Södertälje verkat för att främja tillvaron och välbefinnandet hos äldre. Verksamheten var först i Sverige med att anställa kreatörer hos kommunen med fokus på kultur och aktiviteter för seniorer.

– Vi vill skapa stimulerande projekt som får våra äldre att känna en lust att ta sig upp ur sängen, att dagen har något unikt att bjuda på, säger Marina Nyström, verksamhetsledare.

Hoppas på repris

Under sommarens satsning, raggarrundan, har nära 20 veteranbilar funnits till förfogande på omsorgsboenden och seniora mötesplatser runt om i kommunen.

– Man ser glädjen, den är helt enorm, säger chaufför, Lembit Vilidu, 70.

Tony Lund, som varit med sen säsongen start, upplever att Raggarrundan har varit väldigt uppskattad och hoppas på en repris nästa år.

– Dem flesta vi mött sitter inne för det mesta. Det har varit väldigt fint att se hur glada de blivit av att få komma ut och ha kul, säger han.

I videon ovan: Följ med på raggarrundan och hör hur några av pensionärerna upplevde turen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.