en ung kille gestikulerar med händerna framför en scen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på repetitionerna av poesikonserten som framförs på Södertälje stadsscen. Foto: Clara Fritzon/SVT

De gör poesikonsert om hederskultur: ”Mindblowing”

Publicerad

Mitt hjärta vill ut – så heter en ny föreställning bestående både av poesi, teater och musik som nästa vecka ges på Södertälje stadsscen. Kärlek, drömmar och hederskultur är några av ämnena som skildras.

– Det är så coolt, lyssna bara på hur det låter, säger skådespelaren Theodor Eneström.

Föreställningen har skapats av teatergruppen Livet Bitch!, Scenkonst, El Sistema Södertälje i samverkan med Läsfrämjarinstitutet och Konserthuset Stockholm där dikterna skrivits av unga poeter från Södertälje.

Poeten Tiama Esa har bland annat skrivit om hederskultur.

– Det kommer bli mycket känslor, säger hon om hur hon tror publiken kommer reagera.

Teater gestaltar poesin

Musiken framförs av El Sistema Södertäljes kammarorkester tillsammans med Kungliga filharmonikerna. Poesin framförs av unga skådespelare som till en början hade svårt att veta hur de skulle gestalta dikterna.

– Poesi är inte pjäs så vi har behövt sätta oss ned och prata med poeterna och försöka förstå men så fort du förstår är det mycket enklare att framföra, säger Theodor Eneström.

Hör mer i videon ovan om hur han tänker kring att gestalta hederskultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.