Foto: SVT

Efter kritiken – nu startar elitklubbarna spontanfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar drive-in-fotboll när Assyriska och Syrianska försöker hålla verksamhetsbidraget intakt. – Det blir väldigt kärvt om de ska hålla på att dra in det vi får i dag, säger Syrianskas ordförande.

Att drive-in-fotbollen startar just nu är inget nytt, spontant infall från varken klubbarna eller kommunens sida ─ det var ett kriterium som stod med i det avtal kring verksamhetsbidraget som Assyriska och Syrianska skrivit med kommunen.

Som Svt berättat tidigare har klubbarna fram tills förra månaden inte gjort tillräckliga ansträngningar för att leva upp till kriteriet. Det retade upp tjänstemännen på kultur- och fritidsnämnden som då föreslog att klubbarna skulle få ett avdrag om 100 000 kronor från verksamhetsbidraget.

Beslut sköts upp

Beslutet om avdraget skulle ha fattats under förra månadens nämndmöte, men sköts upp för att ge klubbarna tid att åtgärda bristerna i sina åtaganden.

– Vi vill självklart att klubbarna ska leva upp till det de lovat i avtalet och vi tycker det är väldigt positivt att de drar igång med den här verksamheten nu, säger Anna Bohman Enmalm (S), ordförande kultur och fritidsnämnden, men menar också på att det är viktigt att signalera att man måste följa det som står i avtalet.

Spontantfotboll till slut

Nu startar alltså spontanfotbollen, när Assyriska FF och Syrianska FC lördagen 22 oktober startar i Pershagshallen mellan klockan 22 och 01 – med integration och god gemenskap i fokus.

– Assyriska och Syrianska vill genom drive-in-fotbollen skapa förutsättningar för fler ungdomar att ägna sig åt spontanidrott under ordnade former. Att delta är gratis och man behöver inte anmäla sig, utan det är bara att komma förbi, säger Iso Gursac, lagledare för Syrianska FCs ungdomsverksamhet i ett pressmeddelande.

Avdrag trots åtgärdad brist

Men trots att spontanfotbollen nu är igång kommer nämnden på mötet 27 oktober att rösta om ett förslag om ett avdrag på verksamhetsbidraget om 50 000 kr – verksamheten har helt enkelt inte funnits till under större delen av året.

– Vi känner att det är orättvist, vi har levt upp till avtalet. Vi har kört spontanfotboll som de vill redan tidigare, även om det inte varit mellan de tider som de ville ha det. Men nu ska vi i alla fall börja med det här 22 till 01 och försöka få till det, säger Fikri Halef, ordförande för Syrianska FC.

Både Assyriska och Syrianska ligger bland de fyra sista lagen i superettan inför säsongens tre sista matcher och riskerar alltså nedflyttning. Samtidigt ser det väldigt tufft ut med ekonomin och man håller hårt i varje krona – och ett avdrag på 50 000 kronor skulle göra stor skillnad.

– Då får vi ta ett snack med kommunen igen för att se vad vi kan göra för att få ett bättre samarbete till 2017 och kanske få ytterligare ekonomiskt stöd på annat håll. Fotbollen kostar och vi har mycket ideella krafter. Tänker man på det vi lägger ut där så är det mycket mer än 50 000 kronor. Det är väldigt kärvt om de ska hålla på att dra in de vi får i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.