Här beskriver Jenny Westerstrand en av luckorna i lagen: ”Det kanske inte är själva sexet som föregås av hot och våld” Foto: SVT

Roks om samtyckeslagen: Svårt att fånga in allt

Uppdaterad
Publicerad

– Samtyckeslagen är bra, men vi ser fallgropar, säger Jenny Westerstrand, ordförande för riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS). Hon ser flera exempel där lagen inte lyckas fånga upp problemen med sexuella övergrepp.

Efter ett år med samtyckeslagen har de som är aktiva inom kvinno- och tjejjourer kunnat se flera positiva effekter med lagen. Men det finns fortfarande en hel del fallgropar i lagen, menar Jenny Westerstrand, ordförande för ROKS.

– Jag tror inte att en paragraf kommer åt mäns våld mot kvinnor. Det jag tycker man kommer åt, det är att man faktiskt kräver ett visst mått av aktsamhet från killar och män. Att man ska ta reda på vad tjejen vill, och det är ju jätteviktigt.

Ett problem som hon lyfter fram är att lagen inte lyckas fånga upp de som lever i väldigt utsatta situationer under en längre tid, där sexet är något som den utsatta personen kan känna sig tvungen att ställa upp på.

Samtyckeskontrakt inom prostitutionen

När det handlar om att fånga upp utsatta kvinnor inom prostitutionen, visar sig en av lagens luckor tydligt, förklarar Jenny Westerstrand:

– Vi har ju också en grupp som söker sig till kvinno- och tjejjourer som finns inom prostitutionen och den gruppen fångas ju inte riktigt upp av lagen. Det kan till och med skrivas kontrakt så att samtycket är så att säga ”grejat av gärningsmannen”.

– I prostitutionsmiljöer som är väldigt drivna ser man till att säkra samtycket. Den gruppen blir nästan ännu mer utsatt för att det sägs att det är okej.

Vill se utbildning inom rättsväsendet

Nu hoppas hon på att fler också ska kunna dömas utifrån samtyckeslagen genom mer kunskap i frågan inom rättsväsendet.

– Vi tror att det finns kunskapsluckor och när de fylls så kommer domarna att kunna bli fler. Det är inte bara en fråga om att bevisningen är svag, utan det handlar om hur man bedömer trovärdighet och hur man förstår och tolkar någon som varit utsatt för våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.