Sisylia Rhawi, från Södertälje förklarar Assyrier utan gränsers arbete. Foto: Privat/SVT

Svensksponsrat läkarteam på plats i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Assyrier utan gränser, är en svensk ideell förening , som startades 2007. Tanken var att stötta assyrier, syrianer och kaldéer i sina respektive hemländer i Irak, Turkiet, Libanon och Syrien.

Föreningen arbetar för att förbättra villkoren för de utsatta grupperna genom bistånd och projekt.

För närvarande driver man ett hälsoprojekt i norra Irak tillsammans med Assyrian Aid Society, en lokal organisation.  

Läkarteam   

De finansierar en läkarbil som besöker utsatta byar i området kring Dahouk i norra Irak. Sisilya Rhawi, från Södertälje, är ordförande i Assyrier utan gränser och hon förklarar:   

– Det är ett team på tre personer: en chaufför, en läkare och en sjuksköterska, som är utbildad läkemedelsanalytiker. De åker ut i byarna och delar ut medicin och gör hälsoundersökningar.  

Försämrad situation 

Situationen för Assyrier (även kallade syrianer och kaldéer) i Irak försämrades avsevärt 2003 när landet invaderades av USA. De blev utsatta för förföljelse av muslimska extremister och terrorgrupper.

När terroristorganisationen Islamiska staten tog över Mosul drevs många assyrier, syrianer och kaldéer på flykt. Många har tagit sin tillflykt till irakiska Kurdistan, andra har flyttat till andra delar av Irak eller till andra länder.

Från att ha bestått av 1.5 miljoner, räknar man idag med att det bara finns 300.000 kvar i Irak.   

– Sedan vi började verksamheten i Irak har vi nått ut till runt 11.000 personer och delat ut medicin till 5000, berättar Sisilya Rhawi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.