Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på Tom Tits och se var legionellabakterierna påträffades. Foto: Siri Lallerstedt/SVT

SVT avslöjar: Legionellasmitta på Tom Tits – experiment fick tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en person som insjuknat i svår lunginflammation av legionellasmitta, bland annat hade besökt Tom Tits experiment, så genomfördes en smittspårningskontroll. Och nu kan SVT avslöja att det på den kommunala verksamheten påvisades legionellabakterier.

Det var Smittskydd Stockholm som informerade Södertälje kommun om att en person som smittats av legionella hade besökt Tom Tits och att risken fanns att denne smittats där. Och när miljökontoret provtog fyra experiment i slutet på mars i år så var ett av proverna positiva.

Legionellabakterierna som påträffades var dock inte av samma typ som den smittade personen, och därför har denne troligtvis smittats någon annanstans. Tom Tits experiment tar dock allvarligt på att det förekommit legionella, och den vatteninstallation där bakterierna påträffades har nu tagits bort.

Kommunen följer upp

Även Södertälje kommun ser allvarligt på händelsen och kommer nu följa upp vetenskapsmuseets reningsrutiner.

– Legionella som sprids kan ge lunginflammation, så det är allvarligt, säger Mattias Bårström, miljöinspektör på Södertälje kommun.

Se var legionellabakterierna hittades och vad man gjort för att åtgärda problemet, i videon ovan.

Fakta om Legionella

Legionellabakterier kan orsaka legionärsfeber, en allvarlig form av lunginflammation, eller pontiacfeber, en mildare febersjukdom.

Sjukdomarna smittar inte mellan personer, eller genom att dricka kontaminerat vatten. Istället sprids bakterierna genom inandning av vatten i aerosolform eller inandning av jord.

Kall- och varmvattensystem behöver utformas och skötas så att tillväxt av legionellabakterien hindras. Förenklat handlar det om att hålla systemen rena och att kallvatten ska vara kallt och att varmvatten ska vara hett (minst 50 grader Celsius vid tappstället).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.