Bild på reporter Elias Voltaire och anonymiserad bild på familjen på skidsemester

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går SVT:s reporter igenom hur bedrägeriet gått till enligt utredningen. Foto: SVT/Polisen förundersökning

Syskonen fick lön för att ta hand om pappan – var på semester samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Det omfattande fusket som de åtta familjemedlemmarna åtalas för ska ha pågått i flera år innan en ny medarbetare på Södertälje kommun larmande. Nu ställs de inför rätta misstänkta för grovt bedrägeri – en rättegång som kommer pågå i flera veckor.

I augusti 2021, efter två års spaningsarbete, slog polisen till mot familjen. Enligt förundersökningen ska de fem syskonen ha varit anställda som personliga assistenter till deras pappa men vid flera tillfällen varit på sina vanliga jobb under arbetspassen.

Åkte på semesterresor

Bevisning i förundersökning visar också att syskonen på tidpunkter de skulle ha jobbat hos pappan åkt på semesterresor tillsammans.

Hör mer i videon ovan om hur bedrägeriet ska ha gått till.

En av de misstänkta syskonen jobbar som polis och i somras meddelade Polismyndigheten att han kommer att avskedas om han döms för brott. Mannen har kunnat jobba vidare som polis även efter att åtalet väcktes i december förra året har SVT tidigare berättat.

Nekar till brott

De fem syskonen och en svärson till föräldraparet står åtalade för grovt bedrägeri medan mamman och pappan är åtalade för medhjälp till grovt bedrägeri.

”Bedrägeribrottsligheten är grov då gärningarna begåtts systematiskt, i stor omfattning under lång tid och genom osanna intyganden samt avsett betydande belopp” skriver åklagaren i stämningsansökan.

Rättegången är planerad att pågå under totalt 18 dagar i Attunda tingsrätt. Förutom förhör med de misstänkta kommer ett stort antal vittnesförhör hållas. Sista rättegångsdagen är den 8 november.

Samtliga åtalade har nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.