Personalen på Önskabutiken i Södertälje hänger upp en skylt i fönstret där det står ”Butiken upphör”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Butiken i Södertälje har fattat beslut om att stänga ner efter konflikt med hyresvärden • ”Vi har fått en bråkdel av våra kostnader ersatta”. Foto: Maja Flygt/SVT

Taket var på väg att rasa in – nu stänger butiken för gott

Uppdaterad
Publicerad

Delar av taket riskerade att rasa ner i Önska-butiken i centrala Södertälje. Efter en konflikt med kommunala hyresvärden Telge bostäder stänger butiken permanent.
– Jag har redovisat krona för krona av driftstoppet, vi har bara fått en bråkdel av det, säger Kicki Kopsch på Önska.

Det var i början av hösten förra året som murbruk och damm rasade ner från taket. Enligt butiken har man ännu inte fått svar på vad som orsakade skadorna, men pålningarna vid Marenplan eller restaurangbygget intill butiken kan vara källan till problemet.

– Vi utrymde butiken såklart, det var farligt. När byggarbetarna går här med hjälmar och andningsskydd är det orimligt att vi ska ha personal och kunder här inne, säger Kicki Kopsch, ordförande på Önska AB.

Butiken hade först stängt i sex veckor för renovering. Men nu planerar det att stänga sin verksamhet permanent i Södertälje. Enligt Kicki Kopsch handlar det om att de fick för lite i ersättning från Telge bostäder när butiken höll stängt.

– Det är jättetråkigt. Vi såg potentialen i den här butiken men är pengarna slut så är pengarna slut.

Försäkringsfråga

Telge bostäder har tidigare gjort en besiktning och åtgärdat problemet med taket och dammet. Sedan har frågan om uppehållet under renoveringen blivit en knepig försäkringsfråga, något som SVT tidigare rapporterat om.

Nu har Telge bostäder och Önska kommit överens om en ersättning, men det är långt ifrån så mycket pengar som hade behövts för att fortsätta hålla butiken öppen, menar Kicki Kopsch.

– Vi fick ett slutbud. Vi har förhandlat fram och tillbaka och jag har redovisat krona för krona exakt de kostnader vi har haft och vi har fått en bråkdel av det.

Telge bostäder: ”Vi är överens”

SVT har sökt Telge bostäder för intervju men de har valt att inte ställa upp. I ett mejl skriver Telge bostäders vd Krister Mellström till SVT:

”Jag bestrider att Telge Bostäder bär ansvar för att butiken avvecklas då vi är överens i frågan om kompensation. Önska och Telge bostäder har precis skrivit på ett avtal om ersättning för intäktsbortfall under våren.”

Se hur det såg ut i butiken innan man tvingades stänga i oktober:

Efter flera veckor av skakningar började taket rasa in och nu stängs butiken i centrala Södertälje för renovering. Pålningen till stora hotellbygget kan vara orsaken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se delar av taket som lossnat. ”Känns som att vara på en Finlandsfärja”, säger Johanna Ågren, butikssäljare. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.