Strax innan Simon Alwazir Dahlgren fyllde ett år fick familjen i Blombacka, Södertälje hem en kallelse till tandvården.
– Vi tänkte att det kanske var lite tidigt, men vi gick dit för jag tyckte att det var bra, säger Rebecca Dahlgren, mamma.
Han är en av cirka 4 000 barn i Stockholms län som kallas så tidigt till tandvården. Tidigare har alla barn haft sitt första besök året de ska fylla tre. Kallelserna till ettåringar går ut till barn i olika områden där man sett att det finns en högre risk för att utveckla karies.
– Får du karies har du med den ryggsäcken i resten av livet. Även om det handlar om mjölktänder som man tappar så följer dåliga levnadsvanor med i livet, säger Anna Hägglund, ansvarig för barn- och ungdomstandvården i Region Stockholm.
Färre än hälften kom på besöket
Under 2023 var det endast 54 procent av barnen som kallades som kom på besöket, 2024 låg siffran på 46 procent. Det behövs dock göras mätningar under längre tid för att säkert säga hur utvecklingen ser ut.
Nu höjs tandvårdspengen för alla barn, det vill säga ersättningen som vårdgivaren får för varje besök. För barn mellan 0 och 2 år i riskområdena höjs tandvårdspengen mest, från 600 kronor per besök till 790 kronor.
– Det krävs en insats för att få dem till kliniken. I och med den här höjningen så hoppas vi kunna öka andelen barn som kommer på besöken och att vårdgivaren får skäligt betalt för det, säger Anna Hägglund.
Stora skillnader mellan områden
Förekomsten av karies skiljer sig mycket åt mellan olika områden i Stockholm, visar regionens senaste rapport.
Betydligt högre andel av treåringarna har karies i bland annat Järva, Skärholmen och i vissa områden av Södertälje, än i resten av länet.