• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur de styrande regionpolitikerna vill försöka utjämna skillnaderna i tandhälsan hos barn. Foto: TT/SVT

Stora skillnader i barns tandhälsa – mer pengar kan skjutas till

Publicerad

Tandhälsan hos barn och ungdomar skiljer sig åt i olika områden i Stockholms län. Nu vill regionpolitiker försöka ändra på det.

– Tandhälsan har försämrats i vissa socioekonomiskt utsatta områden, säger Karin Fälldin (C) ordförande folkhälso- och tandvårdsberedningen i region Stockholm.

Förslaget, som väntas klubbas igenom av regionens primärvårdsnämnd i nästa vecka, innebär att mer pengar satsas på barnen med störst tandproblem.

– De som ligger i botten är socioekonomiskt utsatta områden, säger Karin Fälldin (C), ordförande för folkhälso- och tandvårdsberedningen i Region Stockholm.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Regionens senaste siffror från 2021 visar att tandhälsan har blivit sämre i Rinkeby, men i Södermalm har det blivit bättre.

– Jag vet inte varför det har ökat från år 2020 till 2021. Det kan handla om olika individuella faktorer som vi inte har mätt. Trenden vi ser i Stockholm är att det generellt blir bättre, säger hon.

Hur mycket tandvårdsbidrag innebär förslaget?

Totalt kommer 200 000 barn- och ungdomspatienter att beröras av det höjda behovstillägget.

Ett stort antal tandvårdsmottagningar i Stockholmsområdet och Södertälje kommer utifrån en behovsmodell att få en extra peng. 

– Vi är glada för varje krona men för oss innebär det bara 57 kronor per barn. Vårt arbete ändras ju egentligen inte, säger Hesam Jaafar klinikchef på Folktandvården Järva som ligger i Rinkeby.

Kommer behöva fler insatser för barns tandvård

Karin Fälldin (C) menar att det kommer krävas flera mindre satsningar varje år.

– Varje år gör vi någon förbättring. Senare i år kommer vi att uppdatera vår kariespreventionsprogram. Det handlar hur man jobbar och vilken behandling det barnet som redan har karies har rätt till  men också hur vi jobbar ute i skolor med till exempel floursköljning.

I klippet ovan berättar C-politikern hur höjningen kommer att utjämna skillnader i den ojämlika tandhälsan i regionen.

Behovstillägget tandvård Region Stockholm

I Stockholms län har man delat in områden i fyra kategorier, så kallade vårdbehovsområden, beroende på hur bra och dålig tandhälsan är bland barn och ungdomar i dessa områden och hur stor behovet för vård är.

Behovstillägget blir sedan en extra ersättning utöver den grundläggande tandvårdspengen som går till tandvårdsmottagningarna i de områden som har störst behov. 

Tandvårdspengen är lika för alla barn- och ungdomspatienter medan behovstillägget varierar beroende på vilken nivå området befinner sig i. Nu föreslår regionen att man höjer behovstillägget för nivåerna två till fyra då många barn i dessa områden har problem med karies.  

Källa: Region Stockholm/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet