En kvinna i gröna kläder böjer sig ned mot marken och plockar invasiva växter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdare Laura Inkapööl visar hur man ska göra för att plocka jättebalsamin för att den ska sluta sprida sig. Foto: Clara Fritzon/SVT

Tar hjälp av allmänheten för att bekämpa jättebalsamin

Publicerad

Under sommaren har Södertälje kommun uppmanat sina invånare att hjälpa till att bekämpa den invasiva arten jättebalsamin.

– Jag hoppas vi ska ha det under kontroll inom ett par år, säger Laura Inkapööl, naturvårdare.

Jättebalsamin är ett hot mot den biologiska mångfalden då den tränger bort andra växter på områden där den får spridning. Den finns i hela länet och landet, förutom i Norrlands inland, och breder ofta ut sig i närheten av trädgårdar och tätortsnära områden.

I Södertälje har man haft störst problem med den i Lina naturreservat och det är därför kommunen bett invånare som ändå passerar förbi om hjälp med att plocka bort växten och slänga den i framställda soptunnor.

Möjligt att få bort den helt

Andra exempel på invasiva växter är lupinen och jättelokan. Men det är just jättebalsamin Södertälje kommun valt att fokusera på i år eftersom det finns en möjlighet att bli av med den helt.

Hör i videon ovan om hur det gått med bekämpningen av jättebalsamin.

Jättebalsamin

Jättebalsamin är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.

Markägare har en skyldighet att se till att den inte sprider sig.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.