För mycket nöjesskärmtid anses enligt Världshälsoorganisationen (WHO) vara negativt för både den psykiska och fysiska hälsan.
Men enligt socionomen Henrik Pallin så finns det inte mycket aktuell forskning kring hur skärmtid påverkar barns hälsa och utveckling. Mest på grund av att fenomenet är hyfsat nytt.
Det är den största faran med skärmtid hos barn
Henrik Pallin menar att den största faran är när mobilen ersätter andra aktiviteter, att barnet till exempel tittar på Tiktok istället för att gå på sin fotbollsträning eller umgås med sina kompisar.
– Det är undantryckningen vi måste vara försiktiga med, men om vi har ett barn som går på fritidsaktiviteter, har gott om vänner och klarar skolan så kommer det inte göra någon skillnad om den sitter och skrollar en timme eller två, säger Henrik Pallin.
Starta videon för att höra hur man som förälder kan tänka inför barnets första egna mobil.
undersökningen barn och internet
- 99% av barn från 8-19 år använder internet.
- Föräldrar ger generellt en mobiltelefon till sitt barn före vad de tycker är en lämplig ålder. Optimala åldern för föräldrar är enligt undersökningen 10 år.
- 9 av 10 barn på lågstadiet använder internet dagligen.
- 7 av 10 barn i lågstadiet har även en egen mobiltelefon.
- Andelen barn mellan 12-19 som drabbas av näthat eller negativa kommentarer på nätet är 15%. Den siffran fördubblades mellan åren 2021 och 2022.
- Nästan 1 av 8 barn i åldern 12-19 har fått nakenbilder skickade till sig av en främling, flickor är särskilt utsatta.
- Källa: Internetstiftelsen