Sedan årsskiftet har politikerna i det rödgröna regionstyret genom en nämnd tagit mer direkt kontroll över Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, S:t Eriks ögonsjukhus och Södertälje sjukhus.
Enligt Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och välfärdsforskare är det här en av de första stora avbolagiseringarna i Sverige.
– Generellt är trenden bolagisering, så det här kan faktiskt vara i alla fall ett av de mer kända tecknen på att man nu går åt andra hållet. Jag gissar på det, säger han.
I videon ovan: Hör mer om varför detta är ett så historiskt beslut och vilka skillnader de kommer bli efter avbolagiseringen.
Politisk oenighet
Enligt den rödgröna majoriteten ska avbolagiseringen förenkla styrningen, underlätta samarbeten inom regionen och stärka beredskapen mot kris och krig.
– Under många årtionden i Sverige har vi i princip enbart sett privatiseringar och bolagisering. Att vi nu tar tillbaka rådigheten är tämligen nytt och precis det som behövs, säger regionens högsta politiker Aida Hadžialić (S).
Moderaterna och den övriga oppositionen befarar dock att förändringen kostar mer än den smakar och dessutom är illa förberedd.
Läkarförening fick garantier
I början av 2024 fick de rödgröna skarpa mothugg från Stockholms läkarföreningen. ”Ett Alexanderhugg” och lite av ”hela havet stormar”, sa läkaren Johan Styrud och varnade för turbulens och uppsägningar.
När SVT pratade med honom i slutet av året verkar dock farhågorna vara borta efter att de har fått en garanti att personal inte ska flyttas runt och att anställningsvillkoren inte förändras.
– Nu gör man detta för att spara byråkrati. Men man kommer inte att tjäna in det på ett år, säger Johan Styrud.
Inte heller Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, eller Kommunal, där många undersköterskor är medlemmar, uttrycker några starka åsikter om förändringen när SVT hör av sig.