Samtidigt som många ammar längre så finns en motsatt trend – att de minsta bebisarna ammas i mindre utsträckning. Foto: Hasse Holmberg/TT

Trenden: Fler barn ammas längre

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn ammas upp till ett års ålder visar Socialstyrelsens siffror. Mellan 2002 och 2017 ökande andelen ammande ettåringar med sju procentenheter. I Stockholms län var ökningen ännu större.

Socialstyrelsen följer hur lång tid varje årskull som föds i Sverige ammas. De senaste siffrorna visar att närmare 20 procent av barnen som föddes i landet år 2002 ammades helt eller delvis i ett år. I årskullen 2017 hade amningen i ettårsåldern ökat till 27 procent.

I Stockholms län ökade amningen för ettåringar från en fjärdedel till en tredjedel under samma period.

Oklar orsak till trenden

Carl-Erik Flodmark, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen. Foto: Privat

Det är inte säkert vad förändringen beror på och Socialstyrelsen har inte analyserat förändringen, men de tror att deras budskap kan ha påverkat.

– Det har varit fokus från oss, och många andra som jobbar med folkhälsa, att man vill främja amning. Vi tror att det har lett till att man ammar  längre, säger Carl-Erik Flodmark, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Amning av yngre bebisar minskar

Men samtidigt som fler barn ammas till ettårsåldern går frekvensen ner något för de yngre bebisarna.

2002 ammades 78 procent av sexmånadersbebisarna i Stockholms län helt eller delvis, 2017 låg siffran på 68 procent.

– Det verkar vara en typ av samhällsförändring, det är kanske svårare att få tillräcklig lugn och ro och kan vara lite mer stressigt samhälle generellt, säger Carl-Erik Flodmark.

Trenden väntas hålla i sig

Socialstyrelsen skulle ha presenterat nya siffror i vinter men skjuter fram publiceringen till våren 2021 på grund av covidpandemin. Men Carl-Erik Flodmark tror att trenden kommer att hålla i sig.

– Vi förväntar oss ingen stor förändring jämfört med förra året, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.