Arbetet mot hedersförtryck och våld har budgeterats för och funnits bland målen i handlingsplanen under flera år, och Kari Rooth samordnare för våld i nära relationer i Södertälje kommun menar att det varit en lång och trög process i staden, där frågan inte tagits på allvar.
– Just nu arbetar jag med kollegor för att ta fram en handlingsplan som ska gälla tre år framåt som gäller hedersrelaterat våld och förtryck, säger hon.
Kommunen har kartlagt
I Södertälje har det gjorts en kartläggning inom kommunen, för att få en överblick över hur problematiken ser ut. Det har där visat sig socialtjänsten återkommande möter personer som lever i en hederskontext.
Undersökningen visade även att kunskapen inom personalen på socialtjänsten tenderar att spreta, och kan vara kopplad till vilken kunskap den enskilde personen skaffat sig på egen hand. Man har därför beslutat att ta ett hårdare grepp om hedersproblematik i kommunen.
– Haft lätt att tro att heder drar det väldigt långt så som med Fadime. Men den här vardagshedern där oftast flickor har ett väldigt begränsat livsutrymme som påverkar dem. Där har vi missat, säger Kari Rooth.
Hedersförtryck ska upptäckas tidigt
Men Kari Rooth är nöjd med arbetet med den nya handlingsplanen som ska vara klar under våren.
– Nu kommer det komma ner på en praktisk nivå.
Kan du ge exempel?
– Det är till exempel att vi ska jobba med ett bra scanningsverktyg. Om man möter barn eller vuxna ska man ställa vissa frågor. Då får man fram om personen lever i en hederskontext.