• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åke Lindgren kom tidigt på att hen var hbtq-person, men vågade inte komma ut förrän i gymnasiet. Foto: Ida Nordén/SVT

Åke, 19: ”Tufft att växa upp i Järna”

Uppdaterad
Publicerad

I år deltar Södertälje kommun för första gången i Stockholm Pride. – Det är viktigt att visa att hbtq-personer finns representerade i Södertälje, säger Åke Lindgren.

I år deltar fyra Stockholmskommuner i pridefestivalens parad. Det är Lidingö, Sundbyberg och Sigtuna. Den fjärde är Södertälje, som för första gången någonsin deltar i Pride.

Det är den kommunala fritidsverksamheten Ung fritid som tagit initiativet och som ska köra en buss genom Prideparaden.

Stockholm Pride 2016

– Det är viktigt att visa hbtq-personer att de har en plats och inte blir exkluderade. Det är bra att fritidsgårdar går in och säger att alla ska behandlas lika, men även att personer från Södertälje kan delta och visa att de står upp för något så fint som att kärleken är till för alla, säger Åke Lindgren som praktiserar på Ung fritid och som varit med och tagit initiativ till deltagandet i Stockholm Pride.

”Tufft att känna sig fel och äcklig”

Åke Lindgren växte upp som Åsa Lindgren i Järna. Uppväxten var en tuff tid, berättar Åke.

– Jag kom på när jag var sex år gammal att jag var hbtq-person och levde i min egna värld där ingen fick veta något förrän i början av gymnasiet. Det var väldigt tufft att känna att man var fel och äcklig, säger Åke Lindgren.

Under uppväxten blev Åke mobbad för att hen ofta bar ”killkläder” och hade kort frisyr.

– Många tog för givet att jag var lesbisk och dömde mig för det, säger Åke Lindgren.

Saknas kunskap om transpersoner

Åke Lindgren säger att det saknas kunskap om transpersoner i samhället. När hen valde att börja kalla sig Åke istället för Åsa var det lärare i skolan som sa att de inte tänkte kalla hen för Åke förrän hen gjort ett könsbyte.

– Redan där är det brist på kunskap. De som är transgender känner inte att de ska byta kön, utan korrigera något som de känt inom sig. Då pratar vi om lärare, som ska ha massa kunskap med sig, säger Åke Lindgren.

Hen säger att många upplever det som väldigt konstigt att hen vill kallas för Åke istället för Åsa.

– När man vill bli kallad ett så kallat killnamn och är i en så kallad kvinnokropp så tycker de att det är konstigt, säger hen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2016

Mer i ämnet