47 procent av behandlingsassistenterna på Tysslinge saknar utbildning. Foto: TT

Personal på boendet i Tysslinge saknar utbildning – ”Alternativet skulle vara att stänga ner”

Uppdaterad
Publicerad

I Södertälje saknar nästan hälften av alla behandlingsassistenter på statliga ungdomshemmet i Tysslinge rätt utbildning.

Personalbrist har lett till att kraven på utbildningsnivån för behandlingsassistenter har tillfälligt sänkts från två års utbildning, till att det endast behövs en gymnasieutbildning.

På Tysslinge som är ett statligt ungdomshem, ett så kallat Sis-boende, når inte 47 procent av behandlingsassistenterna upp till det ordinarie utbildningskravet. Men institutionschefen är positiv till de sänkta kraven.

#deutstraffadebarnen

– Tyvärr så står vi nu inför att alternativet skulle vara att stänga ner institutionen, stänga avdelningar och faktiskt inte kunna ta hand om ungdomarna som behöver vår hjälp. Därför ser vi att vi behöver göra det här avsteget, säger Fredrik Berglund, institutionschef i Tysslinge.

Men hur påverkar det verksamheten?

I stort så påverkar det positivt då vi fortsätter att kunna erbjuda plats för de ungdomar som har det svårt i samhället. Vi behöver inte tacka nej till dem. Men naturligtvis så ökar det även behovet av vidareutvecklingen av vår personal, säger han.

I Tysslinge jobbar totalt 113 stycken behandlingsassistenter.

Statliga ungdomshem

Sis står för Statens institutionsstyrelse och är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård. Det handlar om vård av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.

Myndigheten har 24 särskilda ungdomshemd med drygt 700 platser. Tysslinge i Södertälje är ett av dem. Tysslinge tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik samt kriminalitet och missbruk.

Källa: Statens Institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet