till vänster ser man hålet som mannen föll igenom, till höger bild på Igelstaverket i Södertälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur fallolyckan på Igelstaverket gick till. Foto: Polisen/SVT

Utredning visar: Säkerhetsregler följdes inte vid fallolyckan på Igelstaverket

Uppdaterad
Publicerad

En man föll cirka tio meter och landade på ett betonggolv under arbetet på Igelstaverket i Södertälje. Nu visar arbetsplatsens utredning att säkerhetsföreskrifterna inte har följts.

Det var under ett underhållsarbete på värmeverket den 20 juni som mannen skadades allvarligt. Mannen faller genom ett hål som gjorts i ett golv av galler.

SVT har bland annat tagit del av det kommunala bolaget Söderenergis utredning efter olyckan och delar av polisens dokumentation. Det är endast en del av den mer omfattande utredning som görs av Arbetsmiljöverket och polisen just nu, men det ger en bild av vad som skedde.

Fallolyckan på Igelstaverket i Södertälje

I utredningen står det att säkerhetsföreskrifterna inte har följts när man gjort hålet i golvet. Se hur händelseloppet gick till i videon ovan.

Polisutredningen inte klar

Det var flera externa entreprenörer som arbetade på uppdrag av Söderenergi när mannen föll. Söderenergi hade avtal med ett företag för projektledning och ett annat företaget för att utföra arbetet med konsulter. Konsultföretaget har i sin tur tagit in bemanning från ytterligare ett annat företag.

Vem som kan bära ansvaret för händelsen utreds fortfarande av polisen och Arbetsmiljöverket.

– Det är aldrig lätt att peka på någon specifik ansvarig person eller företag för det är komplicerat när det gäller stora underhållsarbeten. Det är många som är involverade, säger Marie Malmquist, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Polisen utreder arbetsmiljöbrottet för att se om någon rutin har brustit eller om det varit en olycka. Om rutinerna har brustit kan det handla om brottsrubriceringen vållande till kroppskada.

Allvarligt skadad

Mannen har sedan fallet varit nedsövd, men kunnat flyttas till ett sjukhus närmare sina anhöriga i hemlandet. Enligt de senaste uppgifterna till SVT tror läkarna att han kanske kan överleva.

SVT har sökt Söderenergi, men de vill inte ställa upp på intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallolyckan på Igelstaverket i Södertälje

Mer i ämnet