Hör Södertäljeborna om sitt Södertälje, och om de verkligen känner sig otrygga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Södertäljeborna om sitt Södertälje, och om de verkligen känner sig otrygga. Foto: Linda Asmar/SVT

Färre uppger att de utsätts för våld i Södertälje – men fler känner oro

Uppdaterad
Publicerad

Går du ut ensam på kvällarna? Den frågan har polisen ställt till invånare i länet årligen. Och svaret ser över tid allt positivare ut i regionen, förutom i Södertälje.

– När det händer något blir man kanske orolig, men annars inte. Jag kan inte leva någon annanstans, säger Södertäljebon Diana Ibrahim.

I polisens årliga trygghetsrapport i Stockholms län går de flesta trender i en positivt riktning.

Allt färre säger sig ha råkat ut för fysiskt våld, stöld och tryggheten har ökat. Allt det stämmer även på Södertälje, förutom att invånare börjat känna sig allt mer otrygga. En tredjedel uppger det.

Samtidigt har andelen svarande i Södertälje som uppger att de själva blivit utsatta för fysiskt våld minskat sedan 2020.

– Att otryggheten ökat från 2021 beror på våldsvågen hösten 2022 och efterföljande grova våldsbrott, säger kommunpolisen Anki Gunnarsson.

Otryggheten är högre i de områden i Södertälje som drabbats av grova våldsbrott.

Positiva signaler

– Men det är också i de områdena man känner att polisen bryr sig om de problem som finns, eftersom man märkt av en ökad polisiär närvaro över tid, säger Anki Gunnarsson.

På den punkten får Södertälje ett tydligt positivt resultat i trygghetsrapporten. Invånarna känner att polisen bryr sig om problemen. Det känner man däremot i mindre utsträckning i Nykvarn, Ekerö och Vaxholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.