Kerstin dog av en blodpropp efter att hennes röntgenresultat blivit liggande på läkarmottagningen. Foto: SVT

Vårdmiss – Kerstin dog av blodpropp

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Abrahamsson sökte i höstas vård på Luna vårdcentral för besvärlig andning, men läkaren som tog emot henne blev kort därefter avstängd från sin tjänst.

Kerstins ärende blev då liggande – och 50 dygn efter första besöket på vårdcentralen gick hon bort.

– Hon hade bättre kondis än jag, så jag blev lite förvånad. Hon trodde själv att hon hade fel i lungorna. Dagen efter gick vi till Luna vårdcentral, berättar Kerstins man Lars Abrahamsson.

Kerstin Abrahamsson remitterades röntgen och den gjordes kort därefter på Södertälje sjukhus. Svaren visade på misstänkta proppar i lungorna.

Men läkaren som först tog emot Kerstin på Luna blev avstängd från sin tjänst kort efter det besöket. Röntgensvaren skickades till just den läkaren, som aldrig såg resultaten. Och det gjorde ingen annan läkare heller på vårdcentralen.

Gick bort i Grekland

Lars och Kerstin Abrahamsson åkte på semester till Grekland med tanken att de skulle gå tillbaka till Luna den tionde oktober. Men fem dagar innan det gick Kerstin bort på ön Rhodos.

När de grekiska läkarna sade ”she didn't make it”, så kunde inte Lars förstå vad som hade hänt.

– ’Vad var det hon inte hade klarat av?’ undrade jag då. Sen kom jag i konktakt med en grekisk läkare som hade bott i Sverige. Han förklarade vad som hänt.

– Hon gick bort på Rhodos. Hon kvävdes. I samband med det fick jag själv en stroke, om det är på grund av det här vet jag inte.

Ärendet anmält

Nu är ärendet lex Maria-anmält.

– Äntligen. Min frus behandling var en katastrof. Det var ingen behandling alls. De hade ett samtal med mig efteråt som jag tycker att de skötte dåligt. De tyckte nog att jag var rätt gnällig, berättar Lars.

Verksamhetschefen på Luna vårdcentral, Emily Häller, menar att vårdcentralen inte har några planer på att förändra sina rutiner efter det som hände.

– Nej, vi har samma rutiner som tidigare.

Om det har brustit någonstans i rutinerna vill hon inte kommentera.

– Det får IVO avgöra.

IVO är Inspektionen för Vård och Omsorg som har hand om ärendet nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.