Juan Copovi Mena, tf vd Telge AB Foto: SVT

Ny lag mot svarta hyreskontrakt välkomnas i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förslår en ny lagändring för att sätta stopp för svarta hyreskontrakt. De senaste åren har Telge bostäder och Telge Hovsjö intensifierat sitt arbete med att få bort de svarta hyreskontrakten och idag välkomnas förslaget.

Den nya lagändringen som regeringen föreslår innebär bland annat att den som köper ett hyreskontrakt på svarta marknaden ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst två år och med omedelbar verkan kunna bli av med lägenheten.

Det ska även bli brottsligt att utan tillstånd hyra ut en lägenhet i andra hand till en hyra som inte är skälig.

– Jag tycker att det är jättebra, det är ett steg på vägen för att få bort den här svarta marknaden, säger Juan Copovi-Mena, tillförordnad vd för Telge AB.

”Blir svårt att bevisa”

Han ser dock vissa brister i lagen, bland annat att det är svårt att bevisa de ekonomiska vinsterna.

– Vi har ofta att göra med kriminella och andra som inte kommer visa upp vinsten. De som hyr kanske inte heller vågar visa att det är så dyrt man har betalt. Det blir svårt att bevisa.

Hoppas på bättre stöd från myndigheter

Inom Telge bostäder och Telge Hovsjö har man de senaste åren intensifierat arbetet mot svartkontrakt. Med regeringens lagförslag tror Juan Copovi-Mena att de kan få bättre stöd i arbetet.

– Genom att det blir kriminellt kan vi mer nyttja polis och andra samhällsfunktioner för att få stopp på det, säger han.

Hur utbrett skulle du säga att problemet med svartkontrakt är i Södertälje idag?

– Det är svårt att säga med direkta siffror. När vi arbetar med svarta hyreskontrakt ser vi att det är ett stort problem. Jag vet att man har sagt vid olika sammanhang att det kan vara upp emot 10-20 procent av lägenheterna i olika områden som kan vara i den här situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.