• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Viktigt att studentflaken finns kvar – att man får gå lite bananas”

Uppdaterad
Publicerad

Snart är studentfirandet här men för att det ska vara tillåtet att färdas på de populära studentflaken krävs det att vissa krav uppfylls.

I Södertälje har studenterna informerats av polisen om vad som gäller för studentflaksfirandet.

– Vi i studentkommittén var på ett möte på Tälje gymnasium där polisen gick igenom allt om hur de tänker och varför de har regler som att man inte får ha alkohol på flaken – eller vätska över huvud taget just för att det slängs flaskor runtomkring – och att de hade bestämt vilka rutter som är tillåtna för studentflaken, berättar studenten Tove Söder.

Hur tänker ni om att det händer en del olyckor i samband med studetflaksfirande?

– Det känns inte bra att det ska vara en del av att ta studenten, det ska vara firande. Det är svårt, när många kopplar alkohol till studenten, och då kan det hända mycket, säger Alva Bergquist.

– Studentflak är en så rolig, så stor och viktig del av studenten – att man får gå lite bananas. Så jag tycker det är såpass viktigt att det ändå finns kvar, säger Tove Söder.

Fakta: Regler för studentflak

  • Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.