Foto: SVT

Viltvårdare: ”Många tycker att de ser mer räv idag”

Uppdaterad
Publicerad

Runt omkring Södertälje och Nykvarn är det många som har fått syn på rävar i bostadsområdena under sommaren. Enligt Tobias Hjortstråle på Länsstyrelsen i Stockholm är det kanske inte fler rävar nu än vad de var i Sverige förr, men skabbutbrottet i landet har satt spår i mångas minnen.

Under 80-talet drabbades många rävar i hela Sverige av ett stort utbrott av sjukdomen skabb. Sjukdomen spreds i hela landet och väldigt många rävar dog.

Tobias Hjortstråle Foto: Marcus Bertilsson/Länsstyrelsen Stockholm

– Jämför man med hur det var i början på 90-talet, strax efter skabbutbrottet, så är det mycket mer räv i Stockholms län idag. Vårt minne är bra men det är kort och jag tror inte det är mer räv nu än vad det var före utbrottet, under till exempel 70-talet.

Är det många rävar som har skabb idag med?

– Skabb kommer alltid finnas och det drabbar många olika djur, bland annat hundar. Men rävarna som finns nu är också de som har fortplantats från de som överlevde utbrottet. Om man pratar om genetik så har rävarna som lever idag en större motståndskraft mot sjukdomen.

De här gäller för att skjuta räv

Mellan den 1 augusti och 15 mars råder ordinarie jakttid på räv. Får man ouppskattade besök från en räv finns det olika regler som gäller för när man får skjuta dem.

• Alla som äger mark har jakträtt på sin mark. Om man till exempel bor ute på landet får man skjuta en räv själv på tomten. Bor man i ett detaljplanerat område, alltså bland villor och radhus, ska man ha tillstånd från polisen för att få skjuta räv.

• Kommunen har möjlighet att utse jägare som bedriver skyddsjakt på räv på detaljplanerade områden som kommunen äger.

• Det är tillåtet att fånga räven på sin tomt med en fälla som är godkänd för rävfångst. Men man får inte avliva djuret på sin tomt och det krävs tillåtelse från markägaren om man ska släppa ut räven på någon annans mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.