Carina och Sara är med i Svenska Lottakåren. Här står de och tittar på en karta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur klär sig en Lotta? Och vad ska man tänka på kring krisberedskap? Se mer i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

100 år med Lottakåren: Här är både mamma och dotter med – vill stärka Sveriges försvar

Uppdaterad
Publicerad

I september är det 100 år sedan Svenska Lottakåren bildades. Än i dag engagerar sig kvinnor i försvarsorganisationen, och två av dem är Sara Karlsson Stjärnholm och Carina Stjärnholm i Katrineholm.

– Om det blev krig i morgon skulle jag veta att samhället behöver mig, säger Carina Stjärnholm.

1924 bildades Svenska Lottakåren, som ett sätt för kvinnor att stärka Sveriges försvar. I dag ser samhället annorlunda ut, men Lottakåren fortsätter att locka medlemmar.

– Jag skulle säga att Lottakåren fortfarande behövs, säger Sara Karlsson Stjärnholm som har varit med i Katrineholm Östra Vingåkers Lottakår sedan hon var 17 år.

För två år sedan fick Sara med sig sin mamma Carina i organisationen, och nu sitter de båda i styrelsen för den lokala kåren.

– Jag följde med Sara på en kurs och kände att det var viktigt och intressant. Sedan ville jag umgås med Sara också, hon är väldigt engagerad, säger Carina Stjärnholm.

Tar emot flyktingar och bär sandsäckar

Svenska Lottakåren arbetar med krisberedskap och information, utbildning av stabsassistenter och fältkockar, och mycket annat.

– Det är väldigt brett, allt från att man ska kunna ta emot flyktingar på Stockholms centralstation till att man ska vara händer och fötter som bär sandsäckar vid en översvämning, till att sitta i en styrelse i den lokala kåren och jobba för att kvinnor ska känna sig starka i sig själva, säger Sara.

Se hur ett engagemang inom Lottakåren kan se ut i klippet.

Om Svenska Lottakåren

  • Svenska Lottakåren bildades 1924, för att utveckla kvinnors möjligheter att bidra till ett tryggare samhälle både inom det civila och det militära.
  • Lottakåren är en frivillig försvarsorganisation som samarbetar med flera myndigheter, bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Jordbruksverket.
  • Initiativtagaren var officershustrun Tyra Wadner och namnet Lotta kommer från den finska Lotta Svärd-rörelsen.
  • Lottakårens uppgift är att rekrytera och utbilda frivilliga till totalförsvaret. Bland annat stabsassistenter, underrättelseassistenter och fältkockar.

Källa: Svenska Lottakåren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.