• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Linnéa Boman, en 30 årig Gnestabo står i kommunens centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett problem” – hör hur det gick till när Linnéa Boman fick en lägenhet i centrala Gnesta. Foto: Albin Aghamn/SVT

11 550 köar för lägenhet i Gnesta – fördubbling på två år

Uppdaterad
Publicerad

Noll vakanta lägenheter och 11 550 personer i lägenhetskö – så ser bostadssituationen ut i Gnesta. Det är lika många människor som det bor i hela kommunen.

– Vi ligger 34 minuter från Stockholm, jag tror att det är vad som gör att man ställer sig i vår bostadskö, säger Gnestahems vd Catherina Fored.

För två år sedan hade kommunala bostadsbolaget Gnestahem 5 000–6 000 personer i kön. Två år senare har siffran fördubblats.

Snittväntetiden för en av de 1 000 lägenheter Gnestahem har i sitt bestånd ligger på cirka fyra år – och medan de flesta sörmländska kommuners bostadsbolag märkt av ett minskat intresse för sina hyresrätter är det tvärtom i Gnesta.

Linnéa Boman från Björnlunda fick vänta länge på sin etta i centrum.

– Jag stod i kö i 4–5 år, säger hon.

Vatten och avlopp hindrar

Gnestahems vd Catherina Fored skulle gärna se att det kommunala bostadsbolaget byggde fler lägenheter i centrala Gnesta, där trycket är som störst. Men det är omöjligt i nuläget på grund av att de gamla VA-ledningarna inte klarar högre belastning.

Men planer finns på att förtäta i kvarteret Snickaren. Här har politikerna gett grönt ljus för ett nytt planprogram.

– På sikt kan det bli upp till 80 nya lägenheter här, säger Catherina Fored.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.