En reporter står utomhus i en urban miljö, klädd i en svart jacka med SVT-logotyp. Han håller en mikrofon i handen och ser in i kameran. Bakgrunden visar en modern byggnad med fönster och ett gångområde, omgiven av träd med höstlösa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar reporter Mattias Gunnarsson mer om bedrägerihärvan där banker lurats på mångmiljonbelopp genom att ha beviljat lån på falska grunder. Foto: SVT

11 åtalas i stor bedrägerihärva – lurade banker och sålde bilar på låtsas

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT kunde berätta igår har polis och åklagare nystat upp en större härva av bedrägerier. Banker har lurats på mångmiljonbelopp och dyra bilar har sålts utan att ha levererats.

Idag väcktes åtal mot elva personer som på olika sätt tros vara inblandade i härvan.

Åtalet består av flera delar och sträcker sig från grovt skattebrott till penningtvättsbrott. Brotten har skett vid olika tillfällen och olika platser.

Sex av personerna misstänks ha varit inblandade i försäljningen av två bilar via Blocket till en köpare utomlands. Pengarna för bilarna togs emot, men några bilar levererades aldrig.

Gemensamt för de olika delåtalen är förekomsten av en man, en 38-årig Eskilstunabo. Han har haft en central roll i härvan och suttit häktad sedan april. Bland åtalspunkterna mot honom finns bland annat flera fall av grovt bedrägeri och näringspenningtvätt.

En 61-årig man och en 36-årig har också suttit frihetsberövade i flera månader, men 61-åringen släpptes på fri fot under våren.

Bland de övriga misstänkta tros några ha varit målvakter och hjälpt till att föra ut pengar ur landet, enligt åklagare Charlotta Tanner.

38-åringen, 36-åringen och en 27-årig man åtalas också vid ekobrottskammaren i Linköping för skattebrott och grovt skattebrott.

En bild med silhuetter av tre män i bakgrunden, och tre anonyma bilder på män. Tre män i Eskilstuna misstänks att med hjälp av förfalskade dokument ha lyckats lura banker på drygt tio miljoner kronor, pengar som sedan försvunnit utomlands.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förfalskningar, banklån och Kinakopplingar – se SVT:s reporter Mattias Gunnarsson förklara vad vi vet om det misstänkta bedrägeriupplägget. Foto: SVT, Pexels, Texturelabs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.