Satsningarna och åtgärderna är en del i kommunens stora skolprojekt. Närmare 22 miljoner kronor satsas fram till 2019 på att se över verksamheterna och lyfta skolan.
– Det är ett unikt förslag för man går in och gör en jättesatsning i en kommun som inte har så mycket pengar, säger projektledaren Kristina Lohman.
Mest pengar kommer att läggas på att utveckla lärmiljön. Det handlar bland annat om vidareutbildning av lärare och att köpa in nya läromedel och IT-utrustning.
En IT-pedagog ska anställas och samverkan mellan föreningar, näringsliv och kommunen ska bli bättre.
Dessutom ska hela elevhälsan göras om, i samarbete med Mälardalens Högskola och Västerås kommun.
– Det är också en satsning på sommarskola för barn med utländsk härkomst, säger Kristina Lohman.
Vända trenden
Förhoppningen är att åtgärderna ska bidra till hög måluppfyllelse och bra betygsresultat, med perspektiv på mångfald och integration.
– Flens kommun är en av Sveriges sämsta skolkommuner. Syftet är att man ska vända trenden genom långsiktiga lösningar, säger Kristina Lohman.
Strategier och åtgärder har tagits fram i samarbete med elever, medarbetare, föräldrar och politiker.
Andra fasen
Skolprojektet är nu inne i fas två, vilket innebär ett tjänstemannaförslag tillsammans med en budget på 21,7 miljoner kronor. Efter genomgång i barn- och utbildningsnämnden ska förslaget vidare till kommunfullmäktige för beslut.
De investeringar på kommande ombyggnationer av förskolor och skolor som finns i den pågående strukturöversynen är inte med i budgetförslaget.
Som Östnytt tidigare berättat är skolresultaten i Flen generellt låga, något Skolinspektionen kritiserade i en granskning i fjol.