En jägare i kamouflagekläder sitter på en sten i en skog, bredvid en svart hund med orange halsband. Jägaren har ett gevär lutat mot låret och omgivningen präglas av träd och lövverk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fråga gärna jägaren det här när du köper vildsvinskött, livsmedelsagronomen och viltmästaren Alies Hellsten tipsar. Foto: SVT

80 jägare i Sörmland vill sälja vildsvinskött till privatpersoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det två månader sedan det blev tillåtet att som jägare sälja vildsvinskött till privatpersoner. I Sörmland är det över 80 jägare som anmält sig till länsstyrelsen för att få sälja kött – och en av dessa är Alies Hellsten som jagar utanför Bettna.

– Jag tror att incitamentet att jaga vildsvin mer ökar när man kan sälja köttet vidare, säger hon.

På många jordbruk och även i villaträdgårdar har man haft problem med bökande vildsvin. Då har skyddsjakt varit en lösning, men eftersom jakten är krävande med bland annat sena nätter har det varit svårt att få tag i jägare. Men nu kan det bli ändring.

– Chanserna ökar troligtvis för jordbrukarna att få hjälp med skyddsjakten som de annars har svårt att hinna med, säger livsmedelsagronomen och viltmästaren Alies Hellsten.

För att få sälja vildsvinskött som privatperson måste man gå två utbildningar och registrera sig hos länsstyrelsen i det län man är folkbokförd i. Men det krävs inget intyg att man har gått utbildningarna för att registrera sig. Det är istället länsstyrelsen som kan göra kontroller efteråt.

– Kontrollerna kan bli slumpmässiga eller om det kommer in en anmälan om att någon jägare inte följer föreskrifterna, säger Viktor Persson, viltsamordnare på länsstyrelsen Södermanland.

Provtagning

Jägaren ska skicka in prover på köttet för analys om det förekommer trikiner och i vissa kommuner i länet även om det finns förekomst av cesium, detta efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

– Majoriteten av de som vill sälja vildsvinskött vill också sälja en bra produkt. Skulle det visa sig att någon inte sköter sig tror jag det blir någon form av självsanering. Det är som i övriga samhället, att om man säljer en dålig produkt är det ingen som köper den, säger Viktor Persson.

Pappersarbetet

Att det skulle bli orimligt mycket extra att hålla ordning på för jägaren som vill sälja vildsvinskött tror inte Alies Hellsten.

– Upprättar man ett bra system från början upplever inte jag att det här blir pappersarbete än den jaktstatistik som man oftast redan gör, säger hon.

– Vill man veta vem som köper?

– Inte nödvändigtvis men jag föredrar det. Då kan man följa upp om kunden har blivit nöjd och kanske komma med tips på tillagning, avslutar Alies Hellsten.

En person står i ett kontorsutrymme med en träpanel bakom sig. Personen bär en röd tröja och en randig skjorta under. Det finns ett skrivbord med pappersdokument i förgrunden och fönster som släpper in naturligt ljus i rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför måste varje vildsvin ha ett unikt nummer vid försäljning, hör Viktor Persson, viltsamordnare, i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.