Delad bild, flera katter till höger och man med glasögon som tittar in i kameran till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se katterna som hittades i små utrymmen i en lägenhet i Nyköping. Enligt P4 Sörmland har Länsstyrelsen under fredagseftermiddagen tagit beslut om att majoriteten av katterna kommer säljas och en avlivas på grund av sjukdom. Foto: SVT/Länsstyrelsen

96 raskatter omhändertagna i Nyköping – det händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Först hittades 55 katter i en liten lägenhet i ett bostadsområde i Nyköping. Några dagar senare fick länsstyrelsen tips om ytterligare 41 katter i ett källarutrymme – nu har alla omhändertagits.

Det var den 29 februari som de 55 katterna av rasen Helig Birma hittades i en lägenhet på 50 kvadrat. Ägaren var inte hemma och de omhändertogs omedelbart.

Ett par veckor senare gjorde länsstyrelsen ett liknande fynd i ett källarförråd där 41 katter av samma ras hittades. De var då inlåsta utan mat och vatten.

Länsveterinären fattade efter båda upptäckterna beslut om omedelbart omhändertagande.

Intresse från allmänheten

Enligt länsstyrelsen har intresset för katterna varit stort från allmänheten.

– Det har varit ett ovanligt stort intresse från ett flertal personer, säger Christopher Lagerqvist, avdelningschef på länsstyrelsen i Sörmland.

Oklar påföljd

Det är ännu oklart om det blir någon påföljd för de personer som katterna hittades hos.

– Generellt sett kan länsstyrelsen åtalsanmälan en djurhållare som inte följer begränsningarna. Vad som händer i det enskilda fallet återstår att se, säger Christopher Lagerqvist.

Beslut har tagits i ena ärendet

Länsstyrelsen tog under fredagseftermiddagen tagit beslut om att 54 av de 55 av katterna som först hittades, kommer att säljas och en avlivas på grund av sjukdom.

Gällande det andra ärendet med 41 katter så har det ännu inte fattats något beslut.

I klippet: se katterna som hittades i en lägenhet i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.