Tredelad bild. Vänster: Person med lila hår intervjuas. Mitten: Person med blont hår intervjuas. Höger: Person med mörkt lockigt hår intervjuas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk tror att feminism är manshat” – hör Sophie, Lina och Amirs tankar i klippet. Foto: Jacob Hede/SVT

Allt färre unga är feminister: ”Tror att det är manshat”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre unga kallar sig feminister, visar studien Ungdomsbarometern. 2018 var siffran 34 procent, och 2024 har den minskat till 24 procent.

– Det finns mycket kvar att göra när det gäller jämställdhet, säger Joakim Johansson vid Mälardalens universitet, MDU.

Många unga tar avstånd från ideal som de ser som ”woke” – och omfamnar istället traditionella värderingar, enligt Ungdomsbarometern.

– Det har kommit ett rop på en återgång till mer traditionella könsroller. Det finns också en inriktning eller en tradition inom feminismen där man menar att jämställdhetspolitiken för mycket har hyllat manliga värden, män har fått sätta normen kopplat till bland annat förvärvsarbete, säger Joakim Johansson, universitetslektor i statsvetenskap som forskar om genus- och jämställdhetsfrågor.

Hur ser ungdomar i Eskilstuna på feminism? Hör Sophie Rännbäck, Lina Björk och Amir Ibrahim berätta i klippet ovan.

Färre antirasister och miljövänner

Det är även färre unga som identifierar sig som antirasist och miljövän, från 37 respektive 27 procent 2018 till 15 respektive 13 procent 2024. Enligt Joakim Johansson kan det bero på att vissa är rädda för att använda begreppen på grund av en tydligare polarisering i samhället.

Han tror också att en oro i omvärlden kan påverka, även om han inte ser det som en huvudförklaring.

– Det är rimligt att tänka sig att det finns andra frågor, som säkerhetsfrågor, som framstår som viktigare

Ungdomsbarometerns generationsrapport 2025 baseras på svar från över 17 000 ungdomar mellan 15 och 24 år.

– Det finns mycket kvar att göra när det gäller jämställdhet, och det är inte bara en fråga för den äldre generationen. Könsrelaterat våld till exempel är ett minst lika stort problem i dag, säger Joakim Johansson vid Mälardalens universitet, MDU.

Varför är inte unga feminister längre? Och vad innebär det för jämställdheten? Hör Joakim Johansson svara på tre frågor i klippet nedan.

Tvådelad bild. Till vänster: personer i blå tröja. Till höger: plakat med text om kvinnors rättigheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre unga ser sig som feminister – vad kan det betyda för kvinnors rättigheter? Hör Joakim Johansson berätta mer i klippet. Foto: SVT/Pexels

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.