AFC stäms på 750 000 kronor

Publicerad

Det ekonomiska trasslet för fotbollsklubben AFC fortsätter. Nya skulder har tillkommit, och nu stäms klubben på 750 000 kronor plus ränta för ett lån de inte kunnat betala tillbaka.

I augusti var konkurshotet mot fotbollsklubben AFC i Eskilstuna avvärjt och man hade klarat av de mest akuta skulderna. Men sedan dess har nya skulder tillkommit och nu ligger summan på sammanlagt 8,5 miljoner kronor.

Nu stäms klubben och fyra borgenärer också på 750 000 kronor, och 46 500 kronor i ränta av låneföretaget IMH Finans AB. De krävs också på rättegångskostnader.

– Det var väntat. Vi har valt att betala skatter och löner i stället för det här lånet, säger Håkan Ringkvist, klubbens nya ordförande som tillträdde i somras, med målet inställt på att försöka ordna upp klubbens misskötta ekonomi.

Skatteskuld kvar att betala

Klubben tog lånet till en ränta på 24 procent – något som Håkan Ringkvist är kritisk till.

– Det är konstigt hur klubben kunde ta ett lån med de villkoren. Men det blir väl borgenärerna som får betala. De har ju varit med och försatt klubben i den här situationen, menar han.

Klubben har hittills klarat av att betala 2,5 miljoner kronor i skatteskulder.

– Vi har ytterligare 1,2 miljoner som ska in på skattekontot. Men när vi klarat det, och hanterat den här stämningen, så ser det ändå ganska lugnt ut, säger Håkan Ringkvist.

I stort sett alla övriga skulder är långsiktiga – bland annat handlar det om nya lån som klubben tagit räntefritt på fem år, för att beta av en del av skulderna.

Hoppas kunna lösa krisen

Håkan Ringkvists plan är att försöka återuppbygga förtroendet för klubben igen.

– Allt jag sagt till fordringsägare har jag stått för, och jag har löst en massa problem redan nu. Men ryktet är ordentligt skamfilat, så det kommer att ta tid, säger han.

Är du fortfarande hoppfull om att ni ska klara att lösa den här krisen?

– Ja, planen är att kämpa vidare och få huvudet över vattnet, säger han.

I klippet nedan från augusti berättar Håkan Ringkvist om hur skulderna påverkat klubben.

Håkan Ringkvist står framför Tunavallen i Eskilstuna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Håkan Ringkvist berätta i klippet hur skulderna påverkat klubben. Foto: Frida Gunnvald/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.