Hör varför åklagaren föreslår fängelsestraff och SVT:s reporter Erika Landt berätta vad 16-åringen som misstänks ha skjutit två män sagt var anledningen till att han befann sig i Nyköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisens förundersökning om skjutningarna i Nyköping och hör varför åklagaren föreslår ett fängelsestraff för 16-åringen – SVT:s reporter Erika Landt rapporterar från sista rättegångsdagen. Foto: Polisens förundersökning / SVT

Åklagare vill se fängelse för 16-åring – misstänks ha skjutit två män i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången har nu avslutats mot den 16-årige kille från Strängnäs som misstänks för två skjutningar i Nyköping förra året. Åklagaren vill se fängelsestraff som påföljd, vilket är ovanligt för så unga personer.

Det var en eftermiddag i slutet av augusti som en man sköts i ett bostadsområde i Nyköping. Två dagar senare sköts ytterligare en man, men i annan del av stan. Båda skadades, men överlevde.

Skjutningarna var starten på den månadslånga våldsvåg som sedan skulle pågå.

Våldsvågen i Nyköping

Den 16-åriga killen är åtalad misstänkt för att ha varit i skytten i båda fallen.

Föreslår flera års fängelse

Under den sista rättegångsdagen föreslog åklagaren Robert Eriksson att 16-åringen ska dömas till ett fängelsestraff istället för sluten ungdomsvård.

– Mitt förslag är att de ska fundera på sju år, säger Robert Eriksson.

Att en så pass ung person döms till fängelse är, enligt Eriksson, ovanligt.

Nekar till brott

16-åringen nekar till brott, men har berättat att han befann sig i Nyköping under den perioden då skjutningarna inträffade.

Enligt honom fanns det dock en annan anledning till att han besökte stan.

I videon: Hör SVT:s reporter berätta vad 16-åringen berättat under rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet