Åklagare Robert Eriksson och poliser som står bakom avspärrningar vid en brottsplats i Nyköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Robert Eriksson berätta om det finns ett misstänkt motiv till brotten och om den åtalade misstänks ha varit en inhyrd torped. Foto: SVT/Pontus Stenberg

Misstänkte skytten bodde på hotell innan skjutningarna i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Två skjutningar inträffade på kort tid i Nyköping förra året. Nu har en ungdom från Strängnäs kommun åtalats misstänkt för att vara skytten i båda fallen.

Det var sent i augusti förra året som en man skadades efter att han sköts i ett bostadsområde i staden. Två dagar senare sköts ytterligare en man genom ett fönster till en bostad i en annan del av staden. Båda skottskadades men överlevde.

Misstänkts för två mordförsök

Nu har ett åtal väckts i fallet och det står klart att det är en person som misstänks för bägge skjutningarna. Han är åtalad misstänkt för två fall av mordförsök och två fall av grovt vapenbrott.

Våldsvågen i Nyköping

Den misstänkte är en kille från Strängnäs kommun som är 16 år.

Han har varit häktad sedan i höstas.

Bodde på hotell

Enligt uppgifter misstänks skytten ha bott på hotell i Nyköping dagen före den första skjutningen som inträffade den 27 augusti. Hotellvistelsen förlängdes den 28 augusti till dagen efter den andra skjutningen.

Enligt uppgift har han kopplingar till kriminella kretsar. Han har tidigare dömts för bland annat grov misshandel och rån.

Ungdomen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet