Ryggen av unga män

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Thord Modin (S) berätta om vilka konsekvenser de långa utredningstiderna har haft och vad som händer med Lex Sarah-anmälan nu. Foto: TT

Kraftig ökning av utredningar om gängkriminella barn i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Socialkontoret i Strängnäs kommun Lex Sarah-anmäler sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Mängden utredningar med koppling till gängkriminalitet har ökat med 90 procent under 2023. Ökningen har gjort att personalen inte hinner med och utredningar drar ut på tiden otillåtet länge.

Vid utredningar om kommuner ska ingripa till ett barns skydd eller stöd ska utredningarna slutföras inom fyra månader, enligt socialtjänstlagen. Socialkontoret i Strängnäs kommun överskred den lagstadgade gränsen på fyra månader i över 90 av ungefär 350 utredningar i år.

Socialkontoret har nu Lex Sarah-anmält sig själva till Ivo och upprättat en handlingsplan för att korta utredningstiderna. Ivo ska därefter granska att Strängnäs kommun vidtagit rätt åtgärder för att korta utredningstiderna.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Koppling till gängkriminalitet

Att socialkontoret inte utredde ärendena i tid beror framför allt på att kommunen inlett 90 procent fler utredningar i jämförelse med i fjol, enligt, Thord Modin (S), ordförande i socialnämnden.

– Utredningarna rör främst misstankar om kopplingar till kriminella nätverk och misstankar om grova brott som lett till insatser, säger han.

SVT Sörmland har tidigare berättat om att killar från flera samhällsklasser i Strängnäs dras in i gängen och att fler unga omhändertas enligt LVU.

Utredningarna är mer komplexa

Utredningarna med koppling till gängkriminalitet är mer kostsamma och komplexa för socialkontoret än andra utredningar. Ofta inleds utredningarna med att barnen eller ungdomarna blir anhållna eller häktade.

– De här utredningarna ställer krav på andra typer av åtgärder. Det handlar ofta om barn och ungdomar mellan 11 och 18 år där polisen har upptäckt att ungdomarna förberett grova kriminella handlingar, säger socialchef Marjo Savelius.

I videon: Hör Thord Modin berätta om vilka konsekvenser de långa utredningstiderna har haft och vad som händer med Lex Sarah-anmälan nu.

Lex Sarah-anmälan

Den som bedriver en verksamhet inom socialtjänsten (SoL) inklusive så kallade SiS-hem och lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är skyldig att anmäla allvarliga missförhållanden eller risker för det.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet