Person beskär trädgrenar i trädgård nära hus. Bakom syns ett trähus och andra träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med upp i trädet med arboristen Malin Levmo och se henne förklara sina tips om att kartgallra och var man lägger snittet när man ska klippa. Foto: SVT

Klippa, kapa och gallra i träden – så gör du rätt

Uppdaterad
Publicerad

Med våren i antågande är det många villaägare runt om i landet som gör sitt bästa för att snygga upp i sina trädgårdar. Blommor, buskar och gräsmatta är en sak, men träden kan ställa till en del.

När ska man beskära och hur?

Malin Levmo har arbetat inom den gröna sektorn sedan 2015 och som utbildat arborist, det vill säga som trädvårdsspecialist, sedan 2021. Hon har egen firma och arbetar runt om i länet.

– Träd är fantastiska på många olika sätt och det jag gör är att ta hand om dom, säger hon.

När hon kommer ut till kunden har de först ett samtal om vad kunden vill ha ut av sin trädgård.

– Utifrån vad kunden vill kan jag komma med mina yrkeskunskaper så kommer vi fram till en lösning, säger Malin Levmo.

I jobbet ingår klättring nästan dagligen.

Person i orange jacka beskär ett träd i trädgården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inget för den höjdrädda – Malin Levmo klättrar varje dag. Hör henna berätta om varför hon klipper i träd och hur det är att arbeta med sin hobby. Foto: SVT

Malin berättar vidare att hon på väldigt många ställen ser träd som farit illa vid tidigare klippningar, och där hon fått gå in och rädda träd.

– Det vanligaste är att man beskär alldeles för hårt och tar bort all bladmassa så trädet inte får någon energi, säger hon.

Träd – inte bara för den biologiska mångfalden

– Jag har läst, och som jag själv upplever är att, ju större träden är desto mer känner man för dom. De ger ett lugn och ett välbefinnande och träden ger mer än vad man förstår, avslutar Malin Levmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.