En person i en växthusmiljö sprutar snö från en skyffel över odlingarna. Snön flyger i luften och täcker växterna medan omgivningen är vit av snö. I bakgrunden syns trädgårdsverktyg och snöigt landskap utanför fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rucola är en grönsak som Johannes Wätterbäck i Västerås kallsår, men vad mer? I klippet får du veta mer hur vinterodling funkar – och vad man bör undvika. Foto: Elin Krell/SVT

Johannes vattnar sina grönsaker med snö: ”Växterna kan klara minus 15 grader”

Publicerad

Växthuset behöver inte stå tomt under vintern. Det menar odlaren Johannes Wätterbäck som i många år testat att vinterså olika grönsaker och växter.

– Från mitten av februari kan man så nästan alla grönsaker.

Många drar igång sin odlingsperiod först när våren tar plats, i rädsla att minusgrader har ihjäl plantorna. Johannes Wätterbäck, även känd som Farbror grön, försöker hålla igång odlingen året runt.

– Kylan konserverar fröna. Så länge fröna inte är fuktiga så ligger de bara i dvala. De vaknar när de tycker det är dags att vakna.

Johannes Wätterbäck menar enligt egen bedömning att en stor procent av grödor kan planteras utan problem under vintern. Han ger några exempel:

– Gräslök, piplök, akleja... och varför inte dill?

I klippet får du veta mer hur vinterodling funkar – och vad man bör undvika.

Kallsådd: Fem sorter som funkar bra i minusgrader

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.