I framtiden väntas klimatförändringar och effekterna av miljöpåverkan ställa nya krav på matproduktionen. På Mälardalens Universitet fokuserar forskarna i odlingslabbet Farmen på att utveckla resurssnåla metoder för hållbar odling, även när vatten är en bristvara.
En stor del av forskningen handlar om att återvinna vatten från industrier och kommuner. Bland annat används artificiell intelligens och annan avancerad teknik.
I nuläget är anläggningen inte särskilt energisnål – men även det är något man tittar på. Till exempel möjligheten att koppla ihop den med solpaneler, berättar Monica Odlare, professor i miljöteknik.
Är det inte ett kostsamt sätt att producera mat på?
– Initialt ja. Idag konkurrerar vi med billiga importerade produkter. Men jag tror att vi står inför en framtid där vi inte har något val, vi kommer vara tvungna att göra de här prioriteringarna, säger Monica Odlare.
I videon ovan: Lista: 3 aktiviteter på Farmen
ODLINGSTEKNIKER I FARMEN
Hydroponisk odling
Det är en innovativ metod där växter odlas utan jord och istället får sina näringsämnen från en vattenlösning. Växternas rötter placeras i vatten eller en statisk växtbädd, som till exempel mineralull, och näringsämnen tillförs via en exakt balanserad lösning.
Aeroponisk odling
En odlingsmetod där växternas rötter hänger fritt i luften och regelbundet sprayas med en fin dimma av vatten och näringslösning. Rötterna får optimal tillgång till både syre och näring, vilket skapar en idealisk miljö för snabb och stark tillväxt. Den fina dimman används effektivt, vilket minimerar vatten- och näringsförbrukning.
Källa: Mälardalens Universitet