En person inspekterar och hanterar växter i en inomhusodling under starkt rosa belysning. Växterna är frodiga och har gröna blad, vilket visar en hälsosam tillväxtmiljö. Bakgrunden är mörk och syftar till att framhäva belysningen och växterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två veckor från frö till frodig planta: ”Hur coolt som helst” – följ med in i odlingslabbet på Mälardalens Universitet. Foto: Jenny Berggren/SVT

Studenten Isak odlar utan jord med återvunnet vatten – för framtidens matproduktion: ”Hur coolt som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Plantor som gödslats med koldioxid och vattnats med återvunnet avloppsvatten. I nya odlingslabbet Farmen på Mälardalens universitet letar forskarna lösningar för framtidens matproduktion.
– Det är hur coolt som helst, säger Isak Odlare, student.

Att odla mat på höjden är inget nytt, men på Mälardalens universitet tar forskarna vertical farming in i framtiden. I det nya odlingslabbet ”Farmen” utvecklas tekniker för att odla mat i en framtid där klimatförändringar gjort vatten till en bristvara och man behöver hålla hårt i resurserna.

Fokus ligger på att återvinna vatten, näringsämnen och koldioxid för matproduktion.

Forskare från olika discipliner möts

Projektet involverar 25 personer och har finansiering för tre år. Forskarna kommer från olika områden, men alla projekt är kopplade till hållbarhet och resurssnålhet.

Vertical farming är inget nytt. Vad gör denna anläggning unik?

– Dels att vi vill testa olika tekniker för att återvinna vatten. Från industri, kommun och annat. Och dels att vi försöker optimera så många faktorer vi kan, säger Monica Odlare, professor i miljöteknik vid Mälardalens universitet.

– Som att vi tar in koldioxid från luften utanför och gödslar med.

Studenter har anställts för att ta hand om plantorna.

I videon ovan: Studenterna Isak, Leen och Mahdieh spenderar timmar i labbet varje dag. ”Det här är Sveriges framtid.”

Vad är Vertical farming?

  • Vertical farming är en innovativ metod där grödor odlas i vertikalt staplade lager inomhus, som i skyskrapor eller växthus.
  • Användningen av golvytan maximeras och man kontrollerar miljöfaktorer som temperatur, ljus och luftfuktighet för att skapa optimala växtförhållanden.
  • Ofta används jordlösa odlingstekniker, som i Mälardalens Universitets labb där mineralull används som växtbädd. Konceptet fick sitt genombrott kring millennieskiftet och har utvecklats snabbt sedan dess.
  • Fördelar inkluderar effektivt resursutnyttjande och hög avkastning, medan utmaningar består av höga investeringskostnader och energiförbrukning.

    Källa: Institutet för framtidsstudier, Wikipedia mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.