Att odla mat på höjden är inget nytt, men på Mälardalens universitet tar forskarna vertical farming in i framtiden. I det nya odlingslabbet ”Farmen” utvecklas tekniker för att odla mat i en framtid där klimatförändringar gjort vatten till en bristvara och man behöver hålla hårt i resurserna.
Fokus ligger på att återvinna vatten, näringsämnen och koldioxid för matproduktion.
Forskare från olika discipliner möts
Projektet involverar 25 personer och har finansiering för tre år. Forskarna kommer från olika områden, men alla projekt är kopplade till hållbarhet och resurssnålhet.
Vertical farming är inget nytt. Vad gör denna anläggning unik?
– Dels att vi vill testa olika tekniker för att återvinna vatten. Från industri, kommun och annat. Och dels att vi försöker optimera så många faktorer vi kan, säger Monica Odlare, professor i miljöteknik vid Mälardalens universitet.
– Som att vi tar in koldioxid från luften utanför och gödslar med.
Studenter har anställts för att ta hand om plantorna.
I videon ovan: Studenterna Isak, Leen och Mahdieh spenderar timmar i labbet varje dag. ”Det här är Sveriges framtid.”
Vad är Vertical farming?
- Vertical farming är en innovativ metod där grödor odlas i vertikalt staplade lager inomhus, som i skyskrapor eller växthus.
- Användningen av golvytan maximeras och man kontrollerar miljöfaktorer som temperatur, ljus och luftfuktighet för att skapa optimala växtförhållanden.
- Ofta används jordlösa odlingstekniker, som i Mälardalens Universitets labb där mineralull används som växtbädd. Konceptet fick sitt genombrott kring millennieskiftet och har utvecklats snabbt sedan dess.
- Fördelar inkluderar effektivt resursutnyttjande och hög avkastning, medan utmaningar består av höga investeringskostnader och energiförbrukning.
Källa: Institutet för framtidsstudier, Wikipedia mfl.