Lärare hjälper två elever dela ut läroböcker i ett klassrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De stannar upp, jobbar och diskuterar” – SVT följde med på mattelektion på Herrgärdsskolan i Västerås. Foto: Liv Elgenklöw/SVT

Nya matteboken gör succé i Annes klassrum: ”Nu är det roligt med matte”

Uppdaterad
Publicerad

Samarbete och diskussioner i klassrummet höjde resultatet hos de elever som tidigare hade svårt för matte. Det såg lärarna på Herrgärdsskolan i Västerås – efter att de testat ny mattebok utvecklad på MDU.

– Just i den muntliga delen på nationella proven så fick vi mycket högre resultat än tidigare, säger Anne Bergström, lärare.

För fyra år sedan bytte Herrgärdsskolan i Västerås till matteläromedel som är utvecklat av forskare på MDU. Läromedlet heter Rik Matematik och är framtaget av forskare på Mälardalens universitet tillsammans med lärare som testat dem i sina klassrum.

Den pedagogiska skillnaden mot hur det var tidigare är ett större fokus på samarbete och matematiska diskussioner mellan eleverna – vilket uppskattas av lärarna.

– Jag har alltid själv haft svårt för matten, men nu tycker jag det är riktigt roligt att undervisa i matte, säger Anne Bergström.

Positivt med mer prat

De har nyligen sagt hejdå till sin första kull barn som haft läromedlet hela lågstadiet. Lärarna såg att eleverna lämnade dem med bättre mattekunskaper än tidigare.

– Även de här eleverna som kanske har det svårare i matte klarar ändå det muntliga för att de är så vana vid att diskutera matte, säger Peggy Stenius Hedlund, lärare.

Hur säkra kan ni vara på att det har med läromedelsbytet att göra?

– Det materialet jag jobbade med innan blev det mycket att det var genomgång och att eleverna satt och jobbade, det var inte det här elevdelaktigheten som det är nu, säger Peggy Stenius Hedlund.

”Är du helt säker?” – i videon: Julia och Ingrid klurar på 100-rutan

Hör MDU-professorn bakom framtidens mattebok

Tvådelad bild. Vänster sida: person bläddrar i en matematikbok. Höger sida: man i kostym framför bokhylla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som att gå på gymmet men inte ta i – det händer ingenting”. Matematikprofessorn Andreas Ryve förklarar vad som är bra undervisning – och inte. Foto: Liv Elgenklöw/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.