Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kvinna i 90-årsåldern utsatt för bedrägeri i Katrineholm – blev av med stor summa pengar

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 90-årsåldern blev av med en stor summa pengar vid ett bedrägeri i Katrineholm. Enligt polisen ska en person uppgett sig ringa från en bank och fått kvinnan att lämna från sig både bankkort och smycken.

Vid två tillfällen under tisdagen fick polisen in ärenden om äldre i Katrineholm som fått samtal från en person som utgett sig ringa från en bank. Det första fallet ska dock inte ha lett till ett fullbordat brott. I det andra fallet drabbades en kvinna i 90-årsåldern, som blev av med både smycken och bankkort. En större summa pengar fördes över från kvinnans konto.

Polisens presstalesperson Marcus Anefur säger att bedragaren sagt till kvinna att hon skulle lägga bankkort och smycken i ett kuvert och lämna det ute.

– Gärningspersonen skulle komma tillbaka med grejerna sen, säger Marcus Anefur.

Uppmanar till uppmärksamhet

Att sådana här brott sker hör inte till det ovanliga, enligt Anefur. Han berättar att gärningspersonerna ofta förflyttar sig över ganska stora ytor, men att metoderna är snarlika.

Polisen uppmanar därför äldre personer, samt anhöriga och bekanta till äldre, att vara uppmärksamma och informera om att man inte ska lämna ut kort, smycken, bankuppgifter eller personnummer till personer som kontaktar dem via telefon.

– Man ska aldrig gå på den här bluffen. Och då menar jag att man ska aldrig göra det.

Bilden är delad i två. Den vänstra bilden är en bild tagen från en teams-intervju med förundersökningsledare Mikael Månsson vid polisregion Öst. Den högra bilden är en bild på en äldre kvinna som håller i en telefonlur. Man ser endast kvinnan snett bakifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förundersökningsledare Mikael Månsson berätta vilka som ligger bakom bedrägerier mot äldre och hur de anpassar sig för att fortsätta kunna lura dem. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.