Bilden är delad i två. Den vänstra bilden är en bild tagen från en teams-intervju med förundersökningsledare Mikael Månsson vid polisregion Öst. Den högra bilden är en bild på en äldre kvinna som håller i en telefonlur. Man ser endast kvinnan snett bakifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förundersökningsledare Mikael Månsson berätta vilka som ligger bakom bedrägerier mot äldre och hur de anpassar sig för att fortsätta kunna lura dem. Foto: SVT

Anmälningar om äldrebedrägerier i Sörmland mer än fördubblades på ett år

Uppdaterad
Publicerad

SVT har berättat om blinda 91-åriga Leila i Strängnäs kommun som utsattes för bedragare i sitt hem. Enligt polisen har anmälningar om bedrägerier mot äldre i Sörmland mer än fördubblats på bara ett år.

Anmälningarna om bedrägeribrott mot personer som är 65 år och äldre ökade i Sörmland, från 416 stycken 2021 till 1 029 under 2022. Enligt polisen är många av dessa så kallade vishingbrott, bedrägerier som sker genom social manipulation.

Utvecklingen ser likadan ut i hela landet, men enligt förundersökningsledare Mikael Månsson har polisregion Öst haft en stor ökning även i jämförelse med andra polisregioner i Sverige.

– Utifrån de siffror jag ser nu är Sörmland något hårdare drabbat än övriga polisområden i polisregion Öst, säger Mikael Månsson.

Ligor ligger bakom

Vad ökningen beror på kan inte polisen svara på. Mikael Månsson förklarar att en orsak kan vara att människor varit mer anmälningsbenägna.

Enligt honom är det en eller flera bedrägeriligor som härjar.

Lurar till sig 50 miljoner i månaden

Enligt siffror från polisen har bedragare de senaste elva månaderna lurat landets äldre på cirka 50 miljoner kronor i månaden. I polisregion Öst landar summan på i genomsnitt knappt sju miljoner kronor, och Mikael Månsson säger att det här är en siffra som han ser ökar.

I videoklippet ovanför berättar han vilka det är som ligger bakom bedrägerierna och hur de anpassar sina metoder för att fortsätta kunna lura äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.