Telefonbedragarna riktar in sig på allt äldre offer. Förra året kom de över sammanlagt 619 miljoner kronor. Foto: Martina Holmberg/TT

Polisen skickar bedrägerivarning till 1,2 miljoner hushåll – via vykort

Uppdaterad
Publicerad

Telefonbedrägerierna mot äldre ökar i rasande takt. Nu får 1,2 miljoner hushåll ett utskick från polisen med tips på hur man skyddar sig.

SVT har berättat om blinda 91-åriga Leila i Strängnäs som blev av med över 23 000 kronor efter att ha utsatts för bedragare. Och hon är inte ensam. Antalet anmälda telefonbedrägerier steg med 80 procent förra året, enligt polisen. Nästan 22 000 brott anmäldes och sammanlagt blev offren, företrädesvis äldre, av med 619 miljoner kronor.

Polisen har tidigare gått ut med olika kampanjer och annonser för att öka medvetenheten, men går nu för första gången ut i en nationell informationskampanj med fysiska utskick till 1,2 miljoner hushåll.

Konkreta tips

Kampanjen riktar sig till personer som är 70 år och äldre, måltavlor för lejonparten av alla telefonbedrägerier. Dessa får under den kommande veckan ett vykort i brevlådan med konkreta tips på hur man undviker att drabbas.

– Utmärkande är att bedragarna kommer över väldigt mycket pengar, och att de bedragarna riktar in sig på blir allt äldre. I dag ligger vi på en median på 80 år, mot ett tidigare medelvärde på 70 år. Ur den aspekten är det ett väldigt angeläget ämne.

Ringer först

Telefonbedragarna utger sig i regel för att ringa från banken, polisen, kreditinstitutet, inkassobolaget eller telefonoperatören. Ärendet kan vara en skuld, obetald faktura eller ett pågående bedrägeri som man med kundens hjälp säger sig vilja sätta stopp för.

Den drabbade ombeds använda sig av sitt mobila bank-id för att identifiera sig eller lämna ifrån sig koderna till sin bankdosa. I vissa fall följs telefonsamtalet upp av fysiska besök.

Kopplas till vådsdåd

De drabbade blir i många fall av med sina livsbesparingar, och kan drabbas av både fysiska och psykiska men. Brottsvinsterna används i sin tur för att finansiera kriminell verksamhet som enligt polisen kan kopplas till våldsdåd i gängmiljöer.

Den som får vykortet uppmanas att exempelvis sätta upp det på kylskåpet som en påminnelse i vardagen. Kampanjen riktar sig samtidigt till allmänheten som uppmanas prata med sina äldre om hur man skyddar sig.

Bilden är delad i två. Den vänstra bilden är en bild tagen från en teams-intervju med förundersökningsledare Mikael Månsson vid polisregion Öst. Den högra bilden är en bild på en äldre kvinna som håller i en telefonlur. Man ser endast kvinnan snett bakifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förundersökningsledare Mikael Månsson berätta vilka som ligger bakom bedrägerier mot äldre och hur de anpassar sig för att fortsätta kunna lura dem. Foto: SVT

Polisen: Så skyddar du dig

Lägg på luren – om du blir osäker ska du avsluta samtalet.

Logga inte in eller lämna ut koder på uppmaning av någon annan.

Lita inte på den som ringer, även om den verkar trovärdig.

Vykortet och mer information finns på polisen.se/telefonbedragerier.

Vykortet översätts till flera språk.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.