SVT har tittat närmare på samtliga polisanmälda skjutningar i Sörmland förra året. Totalt handlar det om 15 stycken i länet under perioden. Enligt polisens statistik är det få som klarats upp. Endast tre fall – samtliga med dödlig utgång – har lett till åtal och sedan fällande dom.
– Det är svårt att få människor att prata, att de berättar vad de har sett och vad de vet. Det är väl den största anledningen till att vi inte klarar upp de här brotten skulle jag säga, säger Johan Carlsson, som är tillförordnad chef på utredningssektionen i Sörmland.
Han berättar att det genomförs nationella satsningar för att förebygga brotten och att lösa dem bättre.
– Sen är det fortsatt viktigt att vi reagerar fort samt att vi säkrar bevis och vittnesuppgifter tidigt, säger Johan Carlsson.
Följ med när SVT:s reporter besöker några av de drabbade platserna i klippet ovan.
Uppklarade skjutningar under 2020
385 skottlossningar polisanmäldes i Sverige 2020.
Av de 385 skjutningarna har 65 lett till åtal. Hittills har 53 (14%) av dessa lett till fällande dom som vunnit laga kraft. Ytterligare några fall väntar på avgörande i högre instans. 222 utredningar har lagts ned och 95 utredningar är fortfarande öppna. Två fall som har redovisats till åklagare har inte lett till åtal och ett fall har resulterat i ett strafföreläggande.
Mordåtal: 47 avlidna vid skottlossningar. 16 har lett till åtal varav 10 (21%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
Antal åtal där någon skadats: 118 skadade vid skottlossningar. 26 har lett till åtal varav 23 (19%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
Antal åtal där ingen skadats: 220 stycken skottlossningar utan brottsoffer. 23 har lett till åtal varav 20 (9%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
En majoritet av skjutningarna är kopplade till organiserad brottslighet men i statistiken finns också skjutningar som inte har med kriminalitet att göra, exempelvis våldsdåd i nära relationer och skjutningar med jaktvapen.
Källa: Polisen
Uppklarning av dödligt våld:
Generellt ligger uppklarningen på höga nivåer när det gäller dödligt våld i Sverige. Mellan 2014 och 2017 var uppklarningen på 68 procent. Men tittar man enbart på dödligt våld i den kriminella miljön under samma tidsperiod, låg uppklarningen på 23 procent. Det kan jämföras med dödligt våld i nära relationer där 94 procent av brotten klarades upp.
Forskare menar att uppklarningen av dödligt våld handlar mer om i vilken miljö det sker i, snarare än vilket vapen som används. Men användning av skjutvapen i den kriminella miljön innebär sannolikt ännu sämre möjlighet till uppklarning.
Källa: Brårapport från 2019