I Eskilstuna och Gnesta har endast tre av tio heltidsanställda på förskolorna en förskollärarexamen. Foto: TT

Allt färre pedagoger på förskolorna har förskollärarexamen

Publicerad

Endast fyra av tio av heltidsanställda på förskolorna runtom i landet har en förskollärarexamen. Men i de flesta sörmländska kommuner är lärarna ännu färre. Det visar ny statistik från Skolverket.

Andelen heltidsanställda med förskollärarexamen på förskolorna i Sörmland har minskat de senaste fem åren i alla kommuner förutom Strängnäs. Den största minskningen har skett i Oxelösund och Katrineholm.

– En förklaring kan vara pensionsavgångar. Statistiken visar att nästan 12 procent av personalen med förskollärarexamen är 60 år eller äldre, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.

Fler väljer att sluta när antalet kollegor minskar

Men det är inte hela förklaringen, menar Magdalena Karlsson. Hon tror att det har skapats en dålig spiral bland förskollärare: att de väljer att sluta när arbetsförutsättningarna blir allt tuffare eftersom de får allt färre kollegor.

Dessutom behövs fler utbildningsplatser.

– Vi vet att utbildning och kompetens är den viktigaste kvalitetsfaktor så det är otroligt viktigt för barnen att det finns fler pedagoger med förkollärarexamen, säger Magdalena Karlsson.

Sörmland sticker ut med dåliga siffror

Skolverkets statistik visar att det är färre pedagoger med förkollärarexamen i storstäderna jämfört med tätorterna. Trots det sticker nästan alla Sörmlands kommuner ut genom att ligga under rikssnittet.

Gnesta är den kommun som har lägst andel pedagoger med förkollärarexamen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.