Andelen heltidsanställda med förskollärarexamen på förskolorna i Sörmland har minskat de senaste fem åren i alla kommuner förutom Strängnäs. Den största minskningen har skett i Oxelösund och Katrineholm.
– En förklaring kan vara pensionsavgångar. Statistiken visar att nästan 12 procent av personalen med förskollärarexamen är 60 år eller äldre, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.
Fler väljer att sluta när antalet kollegor minskar
Men det är inte hela förklaringen, menar Magdalena Karlsson. Hon tror att det har skapats en dålig spiral bland förskollärare: att de väljer att sluta när arbetsförutsättningarna blir allt tuffare eftersom de får allt färre kollegor.
Dessutom behövs fler utbildningsplatser.
– Vi vet att utbildning och kompetens är den viktigaste kvalitetsfaktor så det är otroligt viktigt för barnen att det finns fler pedagoger med förkollärarexamen, säger Magdalena Karlsson.
Sörmland sticker ut med dåliga siffror
Skolverkets statistik visar att det är färre pedagoger med förkollärarexamen i storstäderna jämfört med tätorterna. Trots det sticker nästan alla Sörmlands kommuner ut genom att ligga under rikssnittet.
Gnesta är den kommun som har lägst andel pedagoger med förkollärarexamen.