Man på trappan till ett rött hus med en gammal skylt ovanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Håkan och Heidi köpte sitt hus hade det stått tomt i minst fem år. Se hur de har renoverat huset i klippet. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Allt fler vill köpa ödehus: ”Finns intresse för skamfläckarna”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att köpa ödehus i Sverige ökar, enligt experten Robert Danielsson.

– Efter pandemin så hände någonting. Många valde att byta inriktning på livet, säger han.

Det finns inga siffror på hur många ödehus det finns i Sverige. 2023 fanns det drygt 4,9 miljoner hushåll i Sverige och drygt 5,2 miljoner bostäder, enligt SCB. Det finns alltså runt 300 000 bostäder som är obebodda.

Men obebodda betyder inte alltid öde, då de exempelvis kan användas som sommarstuga.

– Siffran fluktuerar men det finns ungefär 1 000 tomma hus per kommun som vi känner till, sen är mörkertalet jättestort, säger Robert Danielsson.

”Intresset är jättestort”

Sörmland, Uppland, Västergötland och Småland är platserna där flest vill köpa ödehus, berättar Robert Danielsson, kulturarvspecialist och expert på ödehus.

– Intresset är jättestort. Det är en diversifierad grupp som är intresserade av det här. Det finns preppers som ska bygga skyddsrum, de som vill skala ner och leva mer enkelt, de som är intresserade av byggnadsvård eller de som kanske inte har råd att köpa en dyr villa, säger han.

Håkan Magnevill och Heidi Knudsen har köpt och renoverat ett ödehus i Strängnäs. Hör mer om deras resa i klippet ovan.

Många banker säger nej

Flera stora banker uppger att ödehus kan vara svåra att värdera, men att de gör individuella bedömningar. Nordea berättar att det finns begränsade möjligheter att få ett vanligt bolån om husets värde är lågt. Enligt Swedbank påverkar husets läge och skick.

– En sådan typ av fastighet är sannolikt mer svårsåld än vad exempelvis fastigheter i storstäderna är, säger Love Liman Jacobsson, presskommunikatör på Swedbank.

Robert Danielsson ser det som ett problem att många har svårt att få lån för att köpa ett ödehus.

– Man får i princip alltid ett nej. Jag fick lån för att köpa en villa för fem miljoner men fick inte låna 500 000 för att köpa ett ödehus.

Kan du förstå att bankerna ser ett ödehus som ett riskfyllt köp?

– Nej, jag kan inte se det, att det räknas som en riskabel affär. Det är fortfarande golv, väggar, tak, mark. De vill ha tillbaka pengarna förstås, men det föder ett samhälle som inte blir hållbart.

Uppmaningen: Sälj era ruckel

Robert Danielsson tycker att fler borde sälja sina ödehus.

– Det finns ett stort intresse för de här husen som många ser lite som skamfläckar. Det är fantastiskt att se hur husen som har varit ruckel börjar sjuda av liv.

När Håkan Magnevill köpte sitt gamla soldattorp så var det förfallet. Hör hans tips för att rädda gamla hus i klippet nedan.

Förfallen rödmålad stuga i skogsmiljö med nummermarkeringar på vänster sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns saker att tänka på om du vill bevara ett ödehus. Hör Håkan Magnevills tips i klippet. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.