Alma Pettersson med sin katt ”Aros af ryssgärdet Hjordis”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alma Pettersson berätta vad domarna tittar efter när de bedömer hennes katt ”Aros af ryssgärdet Hjordis”. Foto: Aymen Mussa/SVT

Alma tävlade med sin katt ”Pruttis” i skönhetstävling i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

I helgen tävlar 600 katter från hela landet i en kattutställning i Eskilstuna. Kattentusiasten Alma Pettersson har tävlat med sin katt ”Aros af Ryssgärdet Hjordis” – eller ”Pruttis” som han också kallas – för elfte gången i rad.

– Det värsta är att man måste vara så lugn, säger hon.

Det är Mellansvenska kattklubben (MSK) med säte i Eskilstuna som anordnar helgens tävling. Föreningen firar sitt 60-årsjubileum och katter från hela landet är samlade.

– Det bästa är gemenskapen med andra och hitta nya vänner. Även jag som är ganska ung tycker det är kul att prata med äldre. De flesta är ju 40 plus, säger Alma Pettersson.

Tävlingarna går ut på att katterna bedöms utifrån storlek, färg, mönster, pälslängd och annat. För att vara med måste katterna vara välvårdade och friska. Både huskatter och raskatter kan vara med.

Se Almas katt och andra från tävlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.